Momentum – Uit Het Leven Gegrepen

Momentum is een progressieve rock/metal band uit het Nederlandse Hoorn. De band is in 2019 opgericht door Marc Schouten die behalve de zang ook de gitaar, bas en drums voor zijn rekening neemt op dit debuut album. Hij kreeg hulp van Raimon Schaap, die de lead gitaar voor zijn rekening neemt en Fons Flotman die op zijn beurt de toetsen bespeelt en mede verantwoordelijk is voor de teksten. Het unieke aan Momentum is toch wel dat de band in het Nederlands zingt, iets wat maar weinig bands doen binnen de rock/metal.

Ik heb meerdere keren een poging gedaan om Uit Het Leven Gegrepen te beluisteren en om de een of andere manier wilde ik graag dat ik dit album zou kunnen aanbevelen. Niet alleen bij jullie, lezers van Zware Metalen, maar ook bij vrienden en kennissen. Helaas kom ik, ook naar meerdere luisterbeurten, er niet door heen. Met een diepe zucht strand ik vermoeid ergens halverwege het album en haak ik af. Het is de stem van Schouten, die ik het beste kan omschrijven als echt Nederlands. Hij zou niet misstaan bij bijvoorbeeld Is Ook Schitterend, die Groningse band die aan het begin van de eeuw een paar hits had in de top veertig.

Maar het is ook de muziek. De muziek die soms willekeurig overkomt en even later keurig binnen de lijntjes kleurt. De muziek ook die dicht geproduceerd is en daardoor geen ruimte geeft tot werken. Dan zijn er nog die teksten die enerzijds erg kunstzinnig en anderzijds geforceerd rijmend overkomen. ‘Dan is de moed weer weggeëbd. Voelt het zwaar, ben ik raar. En dan ben ik al weer klaar.’ Ik kan niet voor jullie spreken natuurlijk, maar mij spreekt het niet aan, het grijpt mij niet. En dat voor iemand die geen enkele moeite heeft om (bijna) elk willekeurig album van Blof te luisteren!

Uit het Leven Gegrepen voelt voor mij alsof je met je overspannen gedachten op zoek bent naar een rustpunt. Het moment dat je het gevoel hebt dat je op de goede weg bent, springt er plotseling een nieuwe gedacht in je hoofd die voor nieuwe onrust zorgt. Het is een erg vermoeiend proces en zo voelt het luisteren naar dit album ook. Misschien dat ik simpelweg niet geheel de juiste persoon ben voor de muziek van Momentum, hoewel ik op zijn tijd best wat progressieve muziek beluister en ook geen moeite heb met bands die in het Nederlands zingen.

Score:

25/100

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

 1. Ouverture
 2. Als Ik Nu
 3. Het Wisselkind
 4. Fak!
 5. Bij De Keel
 6. De Tranen
 7. Eén Leven
 8. Eenzaam Bestaan
 9. Red Mij
 10. Ga Je Mee?
 11. Morgen Komt Het Licht

Line-up:

 • Fons Flotman – Toetsen en Zang
 • Raimon Schaap – Gitaar
 • Marc Schouten – Zang, Bas, Drums en Gitaar

Links: