Moebius – Hybris

De bandnaam Moebius is ontleend aan de Möbiusband, een ruimtelijke figuur vernoemd naar de wiskundige en sterrenkundige August Ferdinand Möbius. De band is ontstaan in 2014 en komt uit Sardinië, Italië. Sindsdien is de band bezig geweest met het schrijven aan het conceptalbum Hybris, waarin thema’s uit de wiskunde, filosofie en oude Griekse drama’s voorkomen. Het geluid van de band doet sterk denken aan bands als Meshuggah en Tool, en is erg gericht op grooves en tegendraadse ritmes.

Een goed voorbeeld hiervan is het nummer Mercury, waarvan het ritme wordt bepaald door een negental woorden die zijn omgezet in morsecode. Gelukkig maakt de band het zichzelf niet in alle nummers even moeilijk en neemt men ook regelmatig de ruimte voor melodie en soundscapes.

Hybris is een interessant album geworden met sterke ideeën, maar kan over de gehele speelduur helaas niet altijd boeien. Het album werd gemixed door Daniel Bergstrand, die in het verleden ook bij Meshuggah en Strapping Young Lad aan de knoppen zat. Hij heeft de complexe muziek van Moebius een stevige, maar transparante productie meegegeven.

Score:

70/100

Label:

Eigen beheer, 2017

Tracklisting:

 1. Inflection II
 2. Obsidian
 3. Iron
 4. Lead
 5. Mercury
 6. Inflection I
 7. Limestone
 8. Coal
 9. Uranium
 10. Diamond
 11. Inflection II

Line-up:

 • Matteo Guida – Zang
 • Gabriele Sanna – Gitaar, E-bow
 • Andrea Palmas – Gitaar
 • Nicola Lampis – Bas
 • Valentino Sanna -Drums, Percussie

Links: