Modern Rites – Monuments

Debemur Morti, melodic black metal, industrial? Bingo! Dat klinkt als een recept voor succes zou je zeggen. Modern Rites is het project van twee muzikanten. Gitarist Berg van de Zwitserse band Aara en instrumentbeheerser Jonny Warren van de band Kuyashii uit de Verenigde Staten hebben zich op Monuments verenigd.


Die krachtenbundeling mondt uit in een zevental mid-tempo, melodieuze blackmetaltracks met semi-industriële drums. Eerst het goede nieuws: de instrumentbeheersing is dik in orde. De industrial-invloeden zijn aanwezig, dus dat is leuk. Het klinkt vooral door in de resonerende bekkens en het drumwerk dat een klokwerk nabootst. De productie is dan ook best aardig. Dat was het goede nieuws alweer.

Het slechte nieuws is dat het allemaal toch niet zo goed is gelukt. De melodieën klinken uit de lucht gegrepen en zijn nergens echt beklijvend of indrukwekkend. Het samenspel klinkt ook wat afstandelijk met een te bescheiden en afwachtend gitaarwerk, of juist saai drumwerk. Het drumwerk wil interessant doen, maar klinkt daardoor vaak ongepast. Black Wolf is na een minuut bijvoorbeeld ontzettend vermoeiend om naar te luisteren, met een overdreven variatie op het ritme. Op Black Wolf  en Unburdened volgen oersaaie dubbele kicks met constant cymbalen op de tel. Alsof je in een uitzichtloze breakdown zit. Wat ontzettend irritant gedrumd: jammer. Zelfs op Vigilance Eternal is het ondanks de aardige riff zo voorspelbaar dat het niet weet te pakken. De drums verhogen in tempo, en de gitaren volgen met snelle tremolopicks. Zelfs de korte rust weet de boel niet los te schudden. Het blijft vlak, langzaam en duf klinken. De vocalen doen denken aan Dark Tranquility. Het probleem is dat ook hier weinig emotie in doorklinkt, waardoor het eentonigheid troef is.

Ik stond al met mijn bingokaart te wapperen toen ik dit album in de handen kreeg, maar Modern Rites bewijst dat je nooit te vroeg moet juichen. Mocht je interesse hebben in een soort industriële melodieuze variant van Árstíðir Lífsins dan kan je dit eens proberen. In dat geval is Monuments vast een goede match voor je, en mag je een puntje of 15 bij de score optellen. Ik heb maar één goede riff gehoord en die kwam een keer of vijf terug binnen één liedje. Hier zal best een markt voor zijn, maar wat mij betreft schort er nogal wat aan Monuments. Ondanks het mooie, door Fear Factory geïnspireerde artwork is het verder ondergemiddeld indrukwekkend. Modern Rites herkauwt bekende thema’s zonder een eigen gezicht te ontwikkelen.

Score:

65/100

Label:

Debemur Morti Productions, 2021

Tracklisting:

  1. Intro
  2. Vigilance Eternal
  3. Black Wolf
  4. Unburdened
  5. Self Synthesis
  6. Nothing Left To Give
  7. Machine Paradox

Line-up:

  • Berg – Gitaar
  • Jonny Warren – De rest

Links: