Mixed Up Everything – I Choose

Alternatieve rockmuziek en grunge in het bijzonder waren heel populair in de jaren ‘90. Sindsdien ging het wat bergaf met het genre. In die mate zelfs dat vaak wordt gezegd dat rock dood zou zijn. Nou, gelukkig is dit niet het geval. Neem nu Mixed Up Everything. Een Australische band uit Melbourne, bestaande uit vier broers. Deze jongens houden rock echt wel springlevend hoor.

Geheel op eigengereide, generatie-Z-achtige wijze werden deze heren beroemd via YouTube. Drie keer raden hoe dit kanaal heet? Juist ja. Mixed Up Everything slaat dan ook op de verschillende rockgenres die de jongens coverden. Like A Stone van Audioslave, Down In A Hole van Alice In Chains, Schism van Tool, zelfs Wanted Dead Or Alive van Bon Jovi. Leuk gecoverde nummers die de grote (vooral jonge) massa kijkers wist te boeien. Leuk om zien hoe zulke jonge mensen geïnteresseerd kunnen raken in de muziek van mijn generatie, en belangrijker misschien, deze muziek ook weer doorgeven aan leeftijdgenoten. Ik moedig dit aan hoor. Persoonlijk zit ik niet te wachten op een nieuwe Machine Gun Kelly. We hebben al idioten genoeg op de wereld.

Het vervolg van het verhaal leest als een jongensboek. Het kanaal kreeg honderdduizenden volgers en trok de aandacht van bepaalde bands wiens muziek men coverde. The Offspring, Foo Fighters en Scorpions zochten contact en logischerwijze roken de muziekmaatschappijen plots ook dollarbriefjes. In 2017 werd het debuutalbum Ex-Nihilo uitgebracht, waarna de band door Europa ging touren. Onze goede vriend het coronavirus begon echter kort daarna ook aan zijn wereldtournee waardoor de plannen een beetje moesten worden herbekeken. De broers zaten in Albanië toen dat land plots de grenzen sloot. Opgesloten zitten in Albanië. Het klinkt plots minder als een jongensboek en meer als een avonturenfilm. Men maakte van de nood echter een deugd. De band stond bijvoorbeeld op Festivali i Këngës 59, een plaatselijk festival georganiseerd door de Albanese nationale radiozender.

De band kwam heelhuids uit de coronacrisis en de verplichte Albanese quarantaine want er is nu dus een tweede album. Dit heet I Choose en werd me aangeraden door een Amerikaanse kameraad van me. Iemand waarmee ik wel eens durf klagen en zagen dat die goede, leuke grungedagen achter ons liggen. Niet bepaald, zo stelde mijn kameraad en hij wierp me deze plaat in het gezicht. Deze wil ik dus best eens beluisteren. Al snel blijkt trouwens dat de broers Dhima het nieuwe album hebben opgenomen in België! Hey, dit album is een klein beetje van eigen bodem dus.

Is dit album de commotie waard? Er staan inderdaad een paar leuke nummers op, maar er wordt niet consequent een even hoog niveau aangehouden. Openingsnummer What If? kent een heerlijk diepe Alice In Chains-gitaarriff en ik ben ook wel fan van de hele opbouw van dit nummer. De gitaarsolo op het einde vind ik uiteraard ook fantastisch. Hierna is het niveau wat wisselvalliger. De single Soak My Brain is een tof nummer, met een hoge 90’s tienerrock-vibe. Er hangt zelfs een spat van poppunk aan deze track.

Er passeren hierna veel matige rock- en zelfs poprocknummers, tot we bij het stevige Stockholm uitkomen. Nu, dit is een leuke moderne ballade hoor. Meeslepend, technisch goed met een leuke melodie en uiterst toegankelijk. Het niveau van de plaat gaat hierna merkbaar omhoog. The Hand That Feeds You doet me nu heel hard denken aan Silverchair. Deze landgenoten van Mixed Up Everything waren ook jonge knapen toen ze doorbraken midden jaren ‘90. Ook het ultrarustige Taste en het sterk naar grunge ruikende Lemongrass Swamp steken wat mij betreft boven de middelmaat uit.

Dit album vond ik het beluisteren meer dan waard. De broers hebben ontegensprekelijk talent en het is goed dat ze dit gebruiken om zelf muziek te schrijven in plaats van covers te blijven spelen. De flow, vibe en rock-‘n-roll zitten lekker in deze muziek. Zozeer zelfs dat het bij momenten lijkt alsof de 90’s alternatieve rockmuziek nog steeds zijn hoogdagen beleeft. Was dit maar waar. Er bestaat wel genoeg goede metal hoor, meer dan dat er goede rockmuziek is te vinden. Gelukkig zijn er jonge bands als deze Mixed Up Everything om rock boven water te houden. Rock is dus niet dood! Lang leve rockmuziek!

Score:

78/100

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

 1. What If?
 2. Soak My Brain
 3. So Alone
 4. Tranquilliser
 5. Copycat Sam
 6. Stockholm
 7. The Hand That Feeds You
 8. Taste
 9. Lemongrass Swamp
 10. Knucklehead
 11. Castration

Line-up:

 • Todd Dhima – Zang, gitaar
 • Blake Dhima – Gitaar
 • Koby Dhima – Basgitaar
 • Kevin Dhima – Drums

Links: