Mitochondrial Sun – Sju Pulsarer

Ik denk dat dit de laatste is. De laatste plaat die mijn eindlijst haalt. Toevallig eigenlijk, ik kreeg hem doorgeschoven van een schitterende collega van me bij Zware Metalen, die juist veronderstelde dat mij dit zou interesseren. Sju Pulsarer komt uit via Argonauta Records, waar ook het Belgische Splendidula een onderkomen gevonden heeft. Ook Mitochondrial Sun verblijft daar momenteel en bracht er zijn tweede langspeler uit. Zijn eerste ook trouwens, genaamd Mitochondrial Sun. Mitochondrial Sun is het project van ex-Dark Tranquillity gitarist Niklas Sundin. Het debuut werd grotendeels gevuld met ambient, vrij sterke ambient trouwens, met een zeer comfortabel aanvoelende sfeer. Daarnaast ook fantasierijke instrumentale muziek zoals Braying Cells (behalve enkele spoken words is alles van Mitochondrial Sun instrumentaal trouwens) en enkele atmosferische doch keiharde industrial metal nummers. Op Sju Pulsarer zijn er vooral nummers van de hardere categorie te vinden.


Het materiaal op Sju Pulsarer is snel, alarmerend en chaotisch terwijl het toch vol emotioneel geladen melodieën en sfeervolle soundscapes zit. Dat lees ik op de Bandcamp-pagina, het klopt helemaal. De nummers komen allemaal met op een hoog tempo – geïnstrueerd door de computerdrums – naar je toe. Allen met een spanning die door meerdere gitaarlijnen (minstens drie) gecreëerd wordt. Het heeft zeker iets weg van veel atmosferische, kosmische black metal projecten daardoor, al breekt bij Sju Pulsarer toch ook een grote melodeath-straling door. Heel kort door de bocht, maar beeld je toch maar eens een combinatie van Dark Tranquillity, Mare Cognitum en Midnight Odyssey in. Zonder screams. Een combinatie die zowel hypnotiserend en meeslepend is als avontuurlijk, inclusief dynamische melodeath insteek. Organisch en viriel door het gitaarwerk, steriel en “out there”, door de op hoge snelheid opererende digitale drums. Repetitief en monotoon met epische keys voor de ​​tranceachtige ervaring, vol melodische nuance, voor het gevoelsmatige. Niklas zijn bedoeling.

Ik ben zwaar onder de indruk van dit werkstuk, erg zwaar. Het is niet de zoveelste atmosblack/industrial kosmische queeste, dit heeft/geeft een ander gevoel. Het is avontuurlijker, gelaagder, pittiger. Qua muzikaliteit zit dit bijzonder goed in elkaar, ook al zijn alle nummers op een hoog tempo vervaardigt, ook al zijn de computerdrums zo digitaal en monotoon als maar zijn kan. Ik ben onder de indruk. Ook van het eerste album trouwens, die zoals gezegd zeer divers is en zeer aangename ambient en variaties op ambient bezit naast de overdonderende clusterstukken.

Score:

84/100

Label:

Argonauta Records, 2020

Tracklisting:

  1. Pulsar 1
  2. Pulsar 2
  3. Pulsar 3
  4. Pulsar 4
  5. Pulsar 5
  6. Pulsar 6
  7. Pulsar 7
  8. Noll och Intet

Line-up:

  • Niklas Sundin – Alle instrumenten

Links: