Mistral – Tales of Trephine and Theosophy

Mistral – Tales of Trephine and Theosophy
Eigen beheer, 2015

‘Progressive metal/rock’, zo benoemt de nieuwe uit Tilburg afkomstige band Mistral haar muziek op hun Facebookpagina. Daar zeggen ze geen woord te veel mee. Het is vooruitstrevend, vernieuwend en verrassend wat de band te bieden heeft. Of het daarmee ook altijd prettig is om naar te luisteren is voor mij de vraag. Het is allemaal zo afwisselend qua stijl en intensiteit dat ik het ene moment zit te genieten en er bijna in kruip om het andere moment verdwaasd kijkend achter te blijven.

De grunts en screams zijn voortreffelijk, geven diepte en emotie en staan daarom ook terecht vooraan in de mix. Het gitaarwerk is wisselend, zeer wisselend. Het ene moment ruig en meeslepend, het andere moment kabbelend en bijna simplistisch en bij momenten ook wel heel erg schel en bijna piepend over-aanwezig. De ritmesectie wordt wat ondergewaardeerd in de mix en daardoor klinkt de drum nog wel eens als een soort van geigerteller en vervaagt de bas. De hele sound wisselt zo vaak van aanzien dat het geheel wat rommelig en soms zelfs onaangenaam overkomt.

Een heel boeiend debuut van Mistral dat me, ondanks alle hierboven genoemde punten van kritiek, toch weet te intrigeren. Het geheel biedt in ieder geval genoeg aanknopingspunten om door te groeien tot volwaardige progressieve metal. Het potentieel is er, nog wat meer werken aan de samenhang en dan valt er nog heel wat moois te verwachten. Spannend debuut en een luisterbeurt meer dan waard, deze Tales of Trephine and Theosophy.

Tracklisting:
Mistral

  1. Enthralled
  2. Of Wisdom And Pain
  3. Bereft

Line-up:

  • Simon van den Bongaardt – Zang
  • Joeri van Riel – Gitaar, zang
  • Joris van Rooij – Gtaar, zang
  • Bart van Unen – Bass, zang
  • Sander Alsters – Drums, percussie

Links: