Mist – Free Me of the Sun

Het Sloveense Mist doet het rustig aan, hetgeen o zo doom is. De dames (en tegenwoordig ook één heer) zijn na zes jaar pas toe aan hun debuutalbum, na eerder in 2013 een demo te hebben uitgebracht en in 2015 een EP. De stijgende lijn die in 2015 al te bekennen was, wordt moeiteloos doorgetrokken.

Black Sabbath (jaren zeventig) ontmoet Pentagram (USA, jaren tachtig), zo zou je de doom van Mist het best kunnen omschrijven. De nummers worden op een rustig tempo gebracht, met een duidelijke riff en aandacht voor fatsoenlijke gitaarsolo’s. De zangstem van Nina Spruk is vrij scherp, zeker als ze de hoogte in gaat, maar ze weet inmiddels wel wat verantwoord is. De vooruitgang ten opzichte van de demo en – in mindere mate – van de EP, is verbluffend. Hoogtepunt van het album is Demonized, dat start met een moddervette riff. In het simpele, maar zeer doeltreffende einde, dat iedereen zo kan meebrullen als je “Demonized” kunt zingen, wordt die riff nog eens dunnetjes overgedaan. De leadpartijen zijn ook erg aanstekelijk. Afwijkende track is het titelnummer Free Me of the Sun. Het start als een ballade, maar voordat je denkt dat het album als een nachtkaarsje uit zal gaan, komt er na twee minuten de eerste opzwepende tempoversnelling. Daarna wordt er opgebouwd naar een stoere climax, met een hoofdrol voor Nina. Toch een mooi einde.

Met Free Me of the Sun brengt Mist een goed doom-album uit, dat in de verzameling van de traditionele doom-fan niet zal misstaan.

Score:

82/100

Label:

Soulseller Records, 2018

Tracklisting:

 1. The Ghoul
 2. Ora Pro Nobis
 3. White Torch
 4. December
 5. Altar of You
 6. Disembody Me
 7. The Offering
 8. Demonized
 9. Delirium
 10. Free Me of the Sun

Line-up:

 • Nina Spruk – Zang
 • Ema Babošek – Gitaar
 • Blaž Tanšek – Gitaar
 • Neža Pečan – Bas
 • Mihaela Žitko – Drums

Links: