Miseration – Black Miracles And Dark Wonders

Miseration is één van de samenwerkingen tussen Christian Älvestam en Jani Stefanovic. Beide heren kom je ook tegen in Solution .45 en maakten ook deel uit van The Few Against Many. Daarnaast kennen we hen ook van allerlei andere (voormalige) bands, zoals DivineFire, Renascent, Scar Symmetry, Svavelvinter en Unmoored. Waar beide mannen in het verleden in Miseration nog bijgestaan werden door onder andere mensen als drummer Rolf Pilve en gitarist Marcus Bertilsson, gaan ze nu als duo door het leven. Älvestam neemt daarbij de vocalen voor zich en Stefanovic eigenlijk al het andere, plus nog een beetje zang.

Het eerste album van MiserationYour Demons, Their Angels uit 2007 – kende veel raakvlakken met de melodieuze death metal die zanger Christian Älvestam daarvoor met Scar Symmetry had uitgebracht. Dat werd op de opvolgende albums – The Mirroring Shadow uit 2009 en Tragedy Has Spoken uit 2012 – naar achteren gedrukt. Zwartgeblakerde, rechtlijnige death metal zonder fratsen, maar met veel ruimte voor intense blastbeats, brute kracht, ongebreideld geweld en verfijnde techniek, kwam ervoor in de plaats. De cleane vocalen verdwenen zo goed als en maakten plaats voor gebulder en venijnig gegrom.

Inmiddels zijn we tien jaar verder en volgt er een vierde album: Black Miracles And Dark Wonders. Net als met de vorige albums, is ook deze nieuwe niet louter een voorzetting van het vorige werk. Het duo grijpt iets meer terug op een geluid dat we eerder van hen gehoord hebben; invloeden vanuit Göteborg worden weer wat vaker aangesproken. Ook nu bepalen complexiteit, techniek, brute breaks, ingebouwde, rustieke(re), epische passages (Desecrate, Dominate, Eradicate en Connector of the Nine Worlds) en de vele sfeer- en tempowisselingen het muzikale landschap. Felle melodieuze death metal verpakt in tempowisselingen, intrigerende structuren en pakkende refreinen is wat je op het nieuwe album voorgeschoteld krijgt.

Black Miracles And Dark Wonders mag qua geluid aansluiten bij eerder werk van het duo, het is tegelijkertijd veel meer dan een kloon ervan. Het album herbergt nog steeds volop venijnig gegrom, maar we zien (of beter: horen) ook de betoverende vocale acrobatiek (Kingdoms Turned to Sand, Connector of the Nine Worlds) van Älvestam terugkeren. De frequente wisseling tussen harmonieuze zang en rauwe death grunts is een kunststukje dat Älvestam tot in finesse beheerst en die krachtig wordt benut. Door het toevoegen van diverse samples (Reign of Fate, Fed By Fire / Led By Blood, Connector Of the Nine Worlds) heeft het album niet alleen een levendige en extra rijke toon meegekregen, maar wordt er op momenten ook een wat mystieke sfeer opgeroepen. Composities als het aanstekelijke Reign of Fate, het dreigende Desecrate, Dominate, Eradicate of de zeer sfeerrijke, ietwat sinistere afsluiter Connector Of the Nine Worlds (met geheimzinnige chant “Hey en na, hey en na. Hey en na, hey en na!” aan het begin) zijn pareltjes.

Black Miracles And Dark Wonders is een kleurrijk, vierde album van Miseration geworden, dat liefhebbers van het eerdere werk van beide heren of van melodieuze death metal in het algemeen zal aanspreken. Een zeer vermakelijk metal album dat hier de nodige speeluurtjes gaat krijgen. Maar wees gewaarschuwd: voor je het weet, loop je ook neuriënd “Hey en na, hey en na. Hey en na, hey en na!” door de woonkamer.

Score:

88/100

Label:

Massacre Records, 2022

Tracklisting:

  1. The Seal Of The Eight-Pointed Star
  2. Reign Of Fate
  3. Desecrate, Dominate, Eradicate
  4. Enuma Elish
  5. Fed By Fire/Led By Blood
  6. Kingdoms Turned To Sand
  7. Shah
  8. Connector Of The Nine Worlds

Line-up:

  • Christian Älvestam – Vocalen
  • Jani Stefanovic – Gitaar, basgitaar, keyboard, vocalen

Links: