Misanthrope Monarch – Regress to the Saturnine Chapter

Dat Duitsland een broedplaats van thrash metal is, weet ieder met enige metalen affiniteiten. Om deze woekering te ontstijgen, moet je over een grote dosis eigenheid en artisticiteit beschikken.

Misanthrope Monarch is een Duits combo dat een prille ontstaansgeschiedenis kent, en na een EP en single nu met dit debuut op de proppen komt. De woekering is na enkele luisterbeurten allesbehalve ontstegen en merk ik een doorsnee death-/thrash-plaat op. Regress to the Saturnine Chapter kent een smaakvolle productie, maar heeft een wezenlijk tekort aan originaliteit. Je kan nu natuurlijk de vraag stellen in hoeverre je binnen dit genre origineel kan zijn, maar de landgenoten van Deserted Fear bewezen met Dead Shores Rising eerder dit jaar het tegendeel. Misanthrope Monarch ligt muzikaal gezien in hetzelfde schuitje, heeft ook wat Zweedse accentjes en is daarnaast duidelijk geïnspireerd door bands als Massacra en Malevolent Creation. De vaart zit er dus wel lekker in en brulboeg Mieves, tevens actief bij het brutalere Resurrected, heeft een ruwe strot. Toch ervaar ik gedurende gans het plaatje een gevoel van eentonigheid, zeker binnen het gitaarspel. Mijn luchtgitaar blijft zodoende veilig opgeborgen in de luchtkoffer.

Enkele lichtpuntjes zijn, naast het instrumentale Black Sirens Lurking, dat voor enige verstrooiing binnen het thrashiaans geweld zorgt, het lekker beukende en op Demonical geënte Trail of the Heretic. Dit is echter te weinig om zoete broodjes te bakken, waardoor ik dit schijfje netjes klasseer in mijn stoffige CD-lade.

Score:

61/100

Label :

Eigen beheer, 2017


Tracklisting:

 1. Towards the Utopian Kingdom of Fire
 2. Usurping the Throne
 3. Crushing the Unbeliever
 4. The Brotherhood of Destruction
 5. Dispelled
 6. Regress to the Saturnine Chapter
 7. Father Sin and the Hollow Spirit
 8. Black Sirens Lurking
 9. The Omega Embrace
 10. Trail of the Heretic (Maleficium)
 11. Cosmic Maze

Line-up:

 • Christoph Mieves – Vocalen
 • Kristian Gobels – Gitaar
 • Richie Zubek – Gitaar
 • Pat Fleischmann – Bas
 • Max Scheefeldt – Drum

Links: