Mirthquell – Return Of The Ancients

Dungeon synth is niet heel moeilijk om te maken. Je hebt hiervoor in principe enkel een keyboard nodig. Mirthquell is zo’n band die het ietsje complexer aanpakt dan je doorsnee dungeonsynthproject. Het project komt ergens uit de Verenigde Staten. Wat mij persoonijk aanspreekt aan dungeon synth, is dat er eenzelfde anonimiteit als bij black metal is in dit subgenre. De makers staan zelden met een goed herkenbare foto op de cover van hun album. Natuurlijk moet je ook van sprookjesmuziek en bosfeetjes houden, want anders val je waarschijnlijk na twee keyboardtonen in slaap. Als je houdt van persoonlijke creativiteit, fantasy en mysterie ben je aan het goede adres.

Return of the Ancients is het eerste werk van deze figuur. Op deze release vermengt hij elementen van oude dungeon synth, met het meer epische moderne werk. De meerdere lijnen en de complexiteit daarvan houden de luisteraar geboeid. Langzaam ontwikkelen de thema’s zich, en er is ruimte voor opvallende noten en accenten. Beyond the Black Mountain Where Dragons Sleep biedt een langzaam opbouwende ontknoping, terwijl Symbol Reflects in My Darksword een thema walsend uitwerkt, voorzichtig aangegeven met de grondtonen. Het is ook absoluut deze afwisseling die kenmerkend is voor deze plaat en daardoor het geheel interessant houdt. Will Moonlight Quench This Thirsty Blade klinkt als een los idee, en ook het volgende nummer is zoiets. Bygone Dreams is ineens een stuk kosmischer aangelegd, maar mist wat overtuigingskracht omdat er weinig ontwikkeling is.

De kracht van dit soort albums is dat ze een sonische wereld kunnen scheppen die je helemaal niet kent, maar die je na het luisteren toch hebt gezien. Mirthquell is een meester in het oproepen van dergelijke beelden. Ik ben vooral gecharmeerd van de weloverwogen wendingen en verhaallijn op Return Of The Ancients. Zeker de eerste helft van het album is het luisteren waard.

Score:

80/100

Label:

Northern Silence, 2021

Tracklisting:

  1. Glint of Gold
  2. Beyond the Black Mountain Where Dragon Sleep
  3. Symbol Reflects in My Darksword
  4. Enter the Enchanted Forest
  5. A Time of Might & Wisdom
  6. Remember the Ancient Woods, Remember the Ancient Ones
  7. Will Moonlight Quench This Thirsty Blade
  8. Land Where the Fog Never Ends
  9. Bygone Dreams

Line-up:

  • Labyrinthian Tyrant – Muziek

Links: