Minutian – Inwards

Minutian – Inwards

Inverse Records, 2015

Het Finse label Inverse Records contracteert in de regel landgenoten. Minutian is daarop geen uitzondering. De band speelt echter geen melodieuze death met toetsen zoals nogal eens te doen gebruikelijk is uit het land van de duizend meren, maar meer een vorm van progmetal die via Scarlet Records niet zelden vanuit Italië wordt verscheept naar onze contreien. Dat belooft niet veel goeds dus.

Inwards is album nummer twee van de Finnen die in de periode tussen het debuut en dit Inwards een bandlid hebben verloren aan een sterfgeval. Het zal ongetwijfeld zijn weerklank hebben op de teksten die Minutian op Inwards heeft gepend. Op de muziek is die melancholie niet ontdekt door mij.

Elders op het web tref ik tamelijk positieve verslagen van Inwards aan. Ik kan dat enthousiasme niet delen. Bij de opener veer ik even op; de Steve Hackett-tokkels in combinatie met heftige riffs zijn een aangename combinatie. De band weet echter mijn aandacht nergens lang vast te houden. Vooral de zang van Heino is daar debet aan. Zijn zanglijnen zijn niet boeiend en hoewel hij niet per se vals zingt vind ik zijn gekweel ronduit irritant. Zit hem vooral in de snerpende klankkleur.

Muzikaal hoor ik ook geen nieuwigheden. Ja, afwisseling is er wel. Van slepende en lang uitgesponnen nummers, naar riff geörienteerde songs met een tempowisseling ter afwisseling. Ik word er niet warm of koud van. Deze plaat heeft gedurende een kleine twee maand in huize De Boer op de pc gestaan en is in die periode een keer of vijf afgespeeld. Het heeft me nimmer kunnen pakken. Totaal nietszeggend schijfje. E|r is zoveel beters in dit genre verkrijgbaar.

Tracklisting
minutian

 1. Hollow Heroics
 2. On Dereclict Sidings
 3. The Crust Of The Earth
 4. Void Within
 5. Onus
 6. Burning Bright
 7. Manifest
 8. Aphelion
 9. Redeemer

Line-up:

 • Mikko Heino – zang
 • Jesper Johnson – gitaar, zang, synthesizers
 • Pekka Loponen – gitaar, zang
 • Jouni Mikkola – basgitaar, zang
 • Antti Ruokola – drums, percussie, synthesizers

Links: