Minneriket – Gjennom Meg Går Ingen Til Hvile

Stein Aklsen, de man achter dit Minneriket, is blijkbaar een manusje-van-alles. Niet alleen is hij in staat het gros van de muziek die hij schrijft zelf te brengen. Ook is hij in staat gebleken dit gehele album zelf op te nemen en te mixen. De brave man trok ook nog eens door heel Noorwegen om omgevingsgeluiden op te nemen en integreerde deze vervolgens in zijn composities. Daarnaast mag je gerust een blik werpen op de lijst van artiesten die hebben meegewerkt aan dit vijfde album, Gjennom Meg Går Ingen Til Hvile. Heer Aklsen vond trawanten en medebroeders over de gehele wereld.

Maar wat brengt dit vijfde album? Zelf noemt hij het romantische black metal. Tja als het beestje maar een naam heeft, denk ik dan. Als ik naar het hoesontwerp kijk en dit bovenstaande lees komt onmiddellijk een cultband als Dismal Euphony in me op. Het machtige Soria Moria Slot van deze Noren dateert intussen al wel weer van 1996.

Al fluitend, met een knerpende voetstap en een mistroostig pianoriedeltje, start de plaat. Vervolgens neemt een wat atypische vrouwelijke zangpartij het nummer verder op sleeptouw en belanden we inderdaad in een blackmetalvariant die aanleunt tegen die van Dismal Euphony en vrienden. Een prominente baslijn duwt de wat krasserige gitaarthema’s wel naar de achtergrond van de scene, doch dat kan geen kwaad. Vervolgens ontplooit of ontbolstert de plaat zich helemaal en trekt de heer Aklsen het hele register open. Qua vocalen krijg je naast de warmere, eerder wat diepere vrouwenstem vaak een bravere scream te horen. Op muzikaal gebied lijken vooral de synthpartijen de bovenhand te nemen en zijn zij het die de verhalen vertellen. Ook heel wat andere klassieke en minder klassieke instrumenten passeren de revue, een saxofoon, fluit, harp, cello noem maar op.

Dit alles culmineert zich op gepaste momenten in erg gevoelig, diep trieste bijna klassiek aanvoelende nummers als daar zijn Hjemlengsel of Solnedgang tot een instrumentaal, muzikaal hoogtepunt. Verder zijn een nummer als Sorg Og Savn, Hvil I Fred of het meer dan dertien minuten durende Nåde nummers die je best als eerste opzet, moest je de tijd of goesting niet hebben om meteen de hele plaat te beluisteren. De reden hiertoe is dat het blackmetalfundament net in dit soort nummers nog erg goed merkbaar is. Je luistert bijvoorbeeld best naar de diversiteit in het drumwerk. Vaak wordt een wat jazzy ondertoon vlotjes vermengd met typische blackmetalelementen. Ook een analyse van de bas- of synthpartijen zal je dan weer naar de ene dan wel naar de andere kant brengen.

Speciaal plaatje als je het mij vraagt. Romantische black metal zou ik dit nu wel niet noemen. Veel romantiek voel ik immers niet. Kan natuurlijk ook gewoon aan mezelf liggen. Vaak heb ik wel eens te horen gekregen dat dat gedeelte, bij mij niet zo ontwikkeld blijkt te zijn. Dit terzijde, is dit Gjennom Meg Går Ingen Til Hvile, een goede plaat en zeker voor fans van Dismal Euphony, waartoe ik mezelf toch reken.

Score:

80/100

Label:

Eigen Beheer, 2022

Tracklisting:

 1. Så Kald En Jord
 2. Hjemlengsel
 3. Begravelsens Hjerteslag
 4. Regnbuer I Gråtoner
 5. Sorg Og Savn
 6. Solnedgang
 7. Hvil I Fred
 8. Forglemmegei
 9. Nåde
 10. 11379

Line-up:

 • Stein Akslen – Zang, gitaar, synth

Links: