Mindwork – Cortex

Mindwork is terug. In 2013 ging de band uit elkaar na eerder twee langspelers uitgebracht te hebben. Dit kan je wellicht ontgaan zijn aangezien de band buiten de Tsjechische landgrenzen geen grote bekendheid heeft vergaard. Dat heeft de band zelf misschien ook door gehad. Hoe dat nu te verbeteren? Wellicht even Bobby Koelble (ex-Death) invliegen voor een solo? Check. Wellicht de master van de EP laten doen door Jens Bogren? Check. Oké, mijn aandacht heb je!

Mindwork grijpt met Cortex terug naar de basis van de progressieve death metal die in de jaren ’90 werd gelegd. De band zelf geeft aan dat de muziek bestemd is voor fans van Death, Opeth en Cynic, maar dan met een modern geluid. Als onafhankelijk medium nemen we natuurlijk nooit klakkeloos informatie over. Wanneer dit echter exact overeenkomt met de werkelijkheid gaan we het echter ook niet ontkennen. Met zijn geluid sluit Mindwork muzikaal goed aan bij het latere werk van In Mourning, maar ook fans van Between the Buried and Me zullen deze EP waarderen.

Het wordt immers snel duidelijk dat er inderdaad goed geluisterd is naar de voorbeelden van weleer. Maar Mindwork zet wel een geheel eigen geluid neer. Met veel tempowisselingen, rustige secties, gitaarsolo’s en lekker riffwerk krijgen we zeventien minuten aan boeiende muziek te horen. De raspende vocalen van bandleider Martin Shuster, die hij afwisselt met warme heldere zang, dragen bij aan deze diversiteit. O ja, op zoek naar de solo van Bobby Koelble? Let dan even extra goed op rond het tweeminutenpunt op Depersonalized.

Deze EP is zeker een prettige (weder)kennismaking met dit Tsjechische genootschap en smaakt naar meer!

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Beyond the Cortex
  2. Depersonalized
  3. Last Lie Told
  4. Grinding the Edges

Line-up:

  • Martin Schuster – Zang, gitaar
  • Jiri Rambousek – Gitaar
  • Dominik Vozobule – Basgitaar
  • Filip Kittnar – Drums

Links: