Mind:Soul – Patterns

Mind:Soul – Patterns
Layered Reality Productions, 2011

De eerste gedachte die door mijn hoofd schoot toen ik de EP Patterns van de Nederlandse progressieve metal-formatie Mind:Soul opzette was, “Maar dit is geen progressieve metal!” Een grunt hier, een System of a Down-loopje; het is allemaal wat warrig en heel misschien zelfs een beetje lullig. Eenentwintig minuten later geef ik echter graag toe dat ik het aan het verkeerde eind had. Patterns, hoewel nog wat ruw en onbezonnen, laat namelijk een band horen die naar genialiteit neigt.

Met vier songs zijn de pak ‘m beet twintig minuten natuurlijk zo voorbij, maar in die tijdspanne gebeurt er zoveel dat het lastig is na één luisterbeurt al volledig te bevatten waar de band mee bezig is. De band rijgt moeiteloos semi-akoestische stukken aan vette riffs, death metal-invloeden en haast machinaal gitaarwerk, en het resultaat is bij vlagen ontzagwekkend. Aan de vocale prestatie van Tom de Wit kan nog iets gesleuteld worden, aangezien hij soms erg mat overkomt, en door een overvloed aan ideeën klinkt de band soms als een structuurloos en ongeleid projectiel, maar meer dan eens laat de band horen zeker in staat te zijn een complexe doch pakkende pot metal neer te zetten, en op die momenten mag het materiaal op Patterns er zonder meer zijn.

Deze vier songs tellende EP laat duidelijk een band horen die het met wat schaafwerk en een goede begeleiding enorm ver zou kunnen schoppen. Een indrukwekkende eerste kennismaking die zonder twijfel naar meer smaakt.

Tracklisting:

  Mind Soul - Patterns

 1. Circus of Fear
 2. Patterns
 3. For You
 4. Selling Lies

Line-up:

 • Tom de Wit – zang, toetsen
 • Jim Ilden – gitaar
 • Roland le Fèvre – toetsen
 • Joey Klerkx – bas, achtergrondzang
 • Raul T?ma? – drums en percussie

Links: