Mindforce – New Lords

Wie een beetje bekend is in de wereld van hardcore, weet dat er regelmatig met hypes rondom nieuwe bands wordt gestrooid. Welnu: er zijn momenteel ook wat interessante bands te ontdekken die op plaat én live erg overtuigend en verfrissend klinken. Dat de hypes regelmatig extra gevoed worden door video’s en taferelen tijdens buitenlandse shows op YouTube, is in het geval van dit Amerikaanse Mindforce niet anders. Hoewel het gezelschap al even bezig is, waren zij slechts één keer eerder te zien in Europa, maar evengoed keken veel mensen aan onze kant van de oceaan ongetwijfeld uit naar dit tweede album van het viertal. De eerste volledige plaat Excalibur was namelijk een fraai en herkenbaar werkje. Op New Lords sleutelt men uiteraard ook niet aan die succesvolle formule: “never change a winning te..formula”.

Met slechts zeventien minuten aan speeltijd beperkt het viertal zich wederom tot de kern van zijn muziek. Het album is weer doordrenkt met voornamelijk mid-tempo hardcore vol dansbare grooves, thrashy gitaarpartijen (ik bespeur zelfs wat Metallica inspiratie links en rechts) en shreds die heerlijk in het gehoor liggen, herkenbare vocalen met originele en onverwachte zanglijnen en die gave ‘stop-and-go’ momenten die als uithangbord dienen bij Mindforce. Als de band volledig in zijn element is resulteert dat in Survival Is Vengeance, Words Fail, Goliath And The Runt en het zeer fijne en wat langer durende Rotten, waarbij alle eerder beschreven elementen tot een brok dynamiet zijn samengetapet. Met akelig weinig diepgang weet men weer op zeer effectieve wijze het maximale uit te buiten. De gitaarriffs klinken weer puik en doeltreffend en de muziek doet exact wat het moet doen: heerlijk beuken en de boel flink opzwepen. Met Outcasts Of The Empire laat men ook nog eens horen dat dat evengoed in achtendertig seconde kan.

Toch is de zeer korte speelduur wel een smet op de feestvreugde. Ik leg graag een plasje zeik op albums die te lang duren en daarmee allang het doel zijn gepasseerd, maar dit is ook wat. Net als je er lekker blind in de beoogde modus zit, is de rit alweer op zijn eind. En hoewel Mindforce op New Lords de kwalitatieve lijn van Excalibur prima doortrekt mis ik – op Goliath And The Runt na – nog wat écht sterke beukers op dit werk. Het debuut overtreft men zodoende niet, maar een kniesoor die erom zal malen met een dergelijke gangbang van zaligmakende breaks en een mix van groovende, old school New York hardcore en thrash. Metalfans die goed gingen op Turnstile zouden Mindforce dan ook zeker een kans moeten geven.

Score:

80/100

Label:

Triple-B Records, 2022

Tracklisting:

 1. New Lords
 2. Survival Is Vengeance
 3. Words Fail
 4. All Facts
 5. Thirteen And Mean
 6. Outcasts Of The Empire
 7. When Instant Karma Lasts
 8. Goliath And The Runt
 9. Street Slayer
 10. Rotten

Line-up:

 • Jason Petagine – Zang
 • Mike Shaw – Gitaar
 • Nick Haines – Basgitaar
 • Donny Ruckdeschel – Drums

Links: