Mindfield – be-low

Mindfield – be-low

‘be-low’ is de tweede plaat van het Duitse Mindfield, een band waarvan ik nu voor het eerst hoor.
De platenmaatschappij bestempeld dit album als een modern, catchy album zonder dat men meteen aan nu-metal moet gaan denken en inderdaad, daar zit wat in. Metal dekt misschien niet de hele lading, maar er staan op deze Cd invloeden uit de gothic-metal en de progressieve rock. Denk aan een mix van The Old Dead Tree, Paradise Lost (nieuwe stijl) en (een heel klein beetje) Pain. Modern klinkt men dus zeker; al heeft men ook wel iets melancholisch over zich. Net dit is naar mijn idee het punt waardoor Mindfield zich onderscheid van een boel andere bands in dit genre. Men klinkt overal lekker vet en op dreef, maar verliest nergens het gevoel uit het oog.

Het geluid van de plaat is lekker vol, maar dat is niet verwonderlijk als je weet dat Andy Classen (Callenish Circle, Tankard, Sodom,…) achter de knoppen zat. Wie de producties van deze man kent, weet dat die naast prima in ballans erg ‘metal’ klinken. Met een andere producer had ik dit Mindfield misschien eerder als heavy rockband bestempeld. Andy Classen heeft trouwens ook hun debuut ‘Deviant’ en hun tweede demo ‘The Final Piece’ geproduceert.

De nummers zijn onderling erg gevarieerd. Ieder nummer heeft zo’n beetje z’n eigen identiteit. Zo bewijst de band in ‘Gallery in Black’ gevoelige melodieën te kunnen schrijven, maar slaat men in opener ‘Made to Measure’ voluit aan het rocken. De kunst is om op zo’n moment je plaat een beetje als een geheel te doen klinken, maar daar slaagt Mindfield met verve in. Halverwege installeert de band ook nog het rustpuntje ‘A Silent Moment’, een korte ballad met enkel piano en zang. Zanger Danny bewijst in dit en het volgende nummer dat hij hjeel wat gevoel in zijn stemt kan leggen. Heel mooi.

Rest mij enkel nog mee te geven dat ‘be-low’ een prima album is. Als de eerdergenoemde namen jou iets zeggen dan kun je dit werkje gerust eens gaan beluisteren. Het zou me verbazen als je teleurgesteld zou zijn.

Tracks:
Mindfield - be-low

 1. Made to Meeasure
 2. Destination 666
 3. Desperate (Death Parade)
 4. Mucher No Illores
 5. Dead End Love
 6. Gallery in Black
 7. Below
 8. A Silent Moment
 9. The Sobering
 10. They Speak
 11. If you Wish…
 12. Night’s End (Gallery #2)

Line-up:

 • Rainer Sickler – guitar
 • Danny Kabus – vocals & keys
 • Marc Zirnsak – guitar
 • Philip Akoto – bass
 • Sascha Schiller – drums (session)

Links: