Midnartiis – Sinew Of Sol

Op de laatste dag van het toch behoorlijk vervloekte jaar 2021 verscheen dit Sinew Of Sol, het vijfde album van het in Texas gebaseerde Midnartiis, geesteskind van heerschap Wes Radvansky. Je ziet al op een paar kilometer afstand zelfs doorheen dichte mist dat het om black metal moet gaan, waarschijnlijk van de traditionele soort.

En ja hoor, op de vier langere nummers op Sinew Of Sol horen we het verwachte blackmetalgeluid van korzelige gitaren, doffe drums en een aangename portie nagalm op de vocalen. De nummers worden van elkaar gescheiden door genietbare, rustige, instrumentale intermezzo’s. Through The Stygian en The Empty Chamber brengen ons sfeervolle akoestische kampvuurmuziek, The Serpent’s Whisper gaat de oriëntaalse toer op en refereert aan Le Serpent Rouge, het op percussie gebaseerde album van het neoklassieke Arcana uit 2004. 

Het titelnummer, ook meteen het langste nummer op het album met zijn tien en een halve minuut, opent het album veelbelovend: geen rustige intro maar meteen mooie heavymetalharmonieën met veel gevoel voor melodie. In de afwisselende geslaagde melodieën ligt de sterkte van de black metal van Midnartiis. De muziek is meer sfeervol dan extreem en hoewel het tempo regelmatig de hoogte ingaat, komen blastbeats zelden voor. Halfweg dit eerste nummer komen de akoestische gitaren voor het eerst om de hoek kijken en wordt er een mooi geheel gevormd met de ruimtelijke leads. De meer intense passage die hierop volgt, houdt de muziek spannend genoeg om de aandacht erbij te houden.

 

Het niveau van de opener wordt jammer genoeg niet aangehouden in de overige blackmetalnummers. Zo begint A Fading Sepulchral Vestige – een prachtige titel trouwens – met slordige, weinig zeggende riffs, om nadien toch opnieuw over te gaan in aangename sfeerschepping. Afsluiter Faustian Path begint en eindigt overtuigend (met een knappe agressieve climax tijdens de laatste minuut) maar kan tussenin onvoldoende boeien. Deze nummers kennen dus wel een aantal genietbare momenten, maar de ruwe schoonheid bevindt zich vooral in het begin van het album. 

Maar het album wint voor mij persoonlijk aan kracht als we dit in het grotere narratief van Midnartiis plaatsen. Sinew Of Sol fungeert namelijk als een conclusie van een reis doorheen het duister die aangevat werd met het debuut Solitary Odes in 2014. Op zijn facebookpagina heeft Wes laten weten dat dit voorlopig dan ook het laatste album is dat hij onder de naam Midnartiis uitbrengt. Het laatste album meegeteld overspant die reis vijf volwaardige albums en een EP. 

De eerste twee albums laten rauw klinkende black metal horen die er best mag wezen. Waar dit Sinew Of Sol de black metal en de akoestische muziek vooral gescheiden van elkaar brengt in aparte nummers, worden deze vooral op het debuut op een knappe manier met elkaar verweven. In 2019 en begin 2021 volgen dan plots een EP en twee volledige albums met sombere akoestische (folk)muziek die fans van bijvoorbeeld Where At Night The Wood Grouse Plays van Empyrium vermoedelijk zullen kunnen waarderen. 

Op Sinew Of Sol keert Midnartiis dan terug met harder werk en speelt hij hier in elk geval zijn best klinkende black metal ooit, waarbij vooral het openingsnummer indruk maakt. De intermezzo’s sluiten naadloos aan bij het voorgaande werk en zijn allesbehalve opvulling: ze maken integraal deel uit van de muzikale ervaring. Mocht er toch nog een vervolg komen, dan hoop ik dat de muzikale aanpak van het debuut gecombineerd zal worden met de rijpheid van de voorlopige zwanenzang van Midnartiis.

Onderstaande score beperkt zich tot het album op zich – dit is immers een bespreking van Sinew Of Sol en niet van de volledige discografie van de band – maar diegenen die de hele reis willen maken (de eerdere albums zijn bovendien name-your-price op bandcamp), moeten zeker niet aarzelen om bij onderstaande score een aantal punten bij te tellen.

Score:

80/100

Label:

Naturmacht Productions, 2021

Tracklisting:

  1. Sinew Of Sol
  2. Through The Stygian
  3. A Fading Sepulchral Vestige
  4. The Empty Chamber
  5. Coiled Within The Earth
  6. The Serpent’s Whisper
  7. Faustian Path

Line-up:

  • Wes Radvansky – Alles

Links: