Metatron Omega – Illuminatio

Het uit Servië afkomstige Metatron Omega brengt met Illuminatio zijn derde plaat uit. Dit dark ambient project is het werk van een man die zichzelf Scorpio V noemt. Illuminatio heeft als thema verlichting, en dan gaat het niet over een lamp, maar verlichting bij jezelf. Klinkt ingewikkeld.

Zo klinkt de muziek ook. Zware tonen met koorzang zijn de hoofdlijnen op Illuminatio. Geen snelle riffs en beukend drumwerk, maar duistere tonen en koorzang die verweven zijn tot een net van geluid. Met lange, logge en langzame nummers is dit niet een plaat die je opzet voor de gezelligheid.  De muziek geeft een beklemmende sfeer en zou niet misstaan in een satanische horrorfilm. Dit alles maakt dat als je op play drukt, het direct vijftien graden kouder wordt in de woonkamer, en je overal geesten en schimmen ziet die voor de speakers staan te luisteren. De koorzang die in alle nummers terugkomt, geeft nog net even iets meer drama, iets meer sfeer aan de plaat. Die komt daardoor als een muur van duisternis over je heen, om je daarna verwonderd te laten zitten, om jezelf af te vragen: “WTF just happened?” Dat was dan ook mijn eerste gedachte toen ik Illuminatio had afgeluisterd.

Ik heb weleens vaker dark ambient opgezet en snel weer afgezet, maar dit is wel een plaat die je compleet kan afluisteren. Klinkt zeker niet slecht en als je een duister sfeertje wil neerzetten, werkt dit prima.

Score:

77/100

Label:

Cryo Chamber 2017

Tracklist:

  1. Ecclesia Universalis
  2. Heosphoros
  3. Illuminatio
  4. Thy light
  5. Mysteriis de saguine
  6. Sacrum Noctis
  7. Chalice of eternity

Line-up:

  • Scorpio V – Alles

Links: