Metalwings – For All Beyond

Ik ga behoorlijk buiten mijn comfortzone met deze release van Metalwings. De uit Bulgarije afkomstige band voorziet de luisteraar van symfonische gothic metal. Eerlijkheidshalve gebiedt het me te zeggen dat dit een genre is waar ik sinds het horen van de Ice Queen-single van Within Temptation al hard van weg loop (als de jonge muzieksnob die ik was). Ik heb echter goede dingen gehoord over deze band en aangezien het schijfje inmiddels toch al een poosje op de redactie is blijven liggen, kies ik ervoor om met een open blik te luisteren naar het debuutalbum van Stela Atanasova en haar heren, getiteld For All Beyond. Het bleek een meervoudige zit te worden, maar één die niet als onprettig werd ervaren.

Dat Stela een wonderschone stem heeft komt al snel tot uiting, waarin met name veel gevoel voor dramatiek naar voren komt. Ik kan mijn vinger er nog niet op leggen waarom ik het vind, maar op de één of andere manier komt het werk van Metalwings beter binnen dan dat van de vele genregenoten. Het klinkt gepolijst, maar net niet weer té gepolijst. De symfonische arrangementen complementeren de bombastische drums en het stevige gitaarwerk voortreffelijk. En hoewel ik het bij vlagen wat afgezaagd vind klinken (zoals ik het genre an sich ervaar), hoor ik toch wel hele sterke songwriting op For All Beyond. Zo horen we de zangeres schitteren op het akoestische Тъжни сърца, waar in de eigen taal wordt gezongen. Deze wordt vervolgens ook nog opgevolgd door een schitterende instrumentale orkestrale versie van het titelnummer, welke in originele uitvoering al een sterk nummer is.

Vooralsnog brengt Metalwings dit debuut uit in eigen beheer, maar het zal een kwestie van tijd zijn voordat deze band wordt opgepakt door een serieus label. Uitstekende musici met een oor voor het schrijven van pakkende songs. Als zelfs iemand als ik deze release meerdere malen kan afspelen, dan is het voor de vele genreliefhebbers slechts een verstopte topplaat, die nog ontdekt moet worden. Behoor jij daar toe, dan tel je waarschijnlijk nog zo’n vijftien punten bovenop de onderstaande score.

Score:

74/100

Label:

Eigen beheer, 2018

Tracklisting:

 1. End Of The War
 2. Secret Town
 3. Immortal Metal Wings
 4. When We Pray
 5. A Wish
 6. There’s No Time
 7. For All Beyond
 8. Realm Of Dreams
 9. Тъжни сърца
 10. For All Beyond (Orchestral Version)
 11. Fallen Angel In The Hell
 12. Fallen Angel In The Hell (Instrumental Version)

Line-up:

 • Stela Atanasova – Vocalen, Viool, Toetsen
 • Grigor Kostadinov – Gitaren
 • Krastyo Jordanov – Gitaren, Ierse fluit
 • Nikola ‘’Blackie’’ Ivanov – Drums
 • Angel Kitanov – Toetsen
 • Konstantin Uzunov – Bas

Links: