Metallica – St. Anger

Metallica – St. Anger
Vertigo, 2003

Bijna 6 jaar na hun vorige volwaardige album, Reload, brengt Metallica zijn 8e studio-album uit: St. Anger. De verwachtingen waren hooggespannen, ook bij ondergetekende, en de cd werd door vele geruchten voorgegaan. Enkele van die geruchten blijken aardig te kloppen, maar de geruchten die een brute agressieve nieuwe cd beloofden, blijken minder waar…

De 11 nummers, die ruim 75 minuten beslaan, laten vooral een mid-tempo Metallica horen, wat af en toe afgewisseld wordt met wat thrashy riffs. Kenmerkend voor de hele cd zijn abrupte stops in de nummers, waarna vaak een intro-riff het nummer verder laat gaan. Kirk’s gitaarsolo’s komen niet meer voor op deze cd, maar zouden er ook totaal niet bij gepast hebben. Het drumgeluid is voornamelijk storend slecht, al past dit desondanks erg goed in bepaalde nummers: het geeft een toevoeging aan de “angry” sfeer. Op deze manier vervallen de drums ook niet in slechts ‘ritmiek’.

De vocalen hebben het vertrouwde geluid van James Hetfield, maar in sommige stukjes van nummers lijkt de zang op die van huidige NU-metal bands: de zang van coupletten tijdens het nummer “St. Anger” bijvoorbeeld lijkt behoorlijk op die van System of a Down’s Serj Tankian, en de tekst “I don’t even know what the question is” in het nummer “My world” lijkt wel door Slipknot’s Corey Taylor gezongen. Nog een voorbeeld is het stukje “I’m okay, just go away…” uit het nummer “Invisible Kid”, dat niet alleen qua zang, maar geheel aan Korn doet denken.

De baslijnen op de cd zijn ingespeeld door Bob Rock, die St. Anger ook geproduceerd heeft. De nieuwe bassist Robert Trujillo (ex-Suicidal Tendencies) is op de cd nog niet te horen.

De eerste 2 nummers, “Frantic” en het titelnummer “St. Anger”, klinken nog belovend voor mij als thrash liefhebber, maar daarna zakt de cd behoorlijk in. Zo hier en daar bevatten de nummers wel enige sterke riffs, maar die kunnen allemaal het nummer niet redden.

Vooral in de nummers “Some kind of Monster” en “Dirty Window” is duidelijk te horen dat “Load” en “Reload” aan deze cd vooraf gegaan zijn. Referenties naar oudere Metallica cd’s zijn nergens op St. Anger te horen echter.

Bij de digi-cd zit een DVD, die live-rehearsals laat zien van de nummers op St. Anger, en een insert met een code die toegang geeft tot de “Metallica vault”: een website waar extra (live) materiaal van Metallica op komt te staan, en alleen toegankelijk is met die code. Ook zit er een preview van een voor 2005 gepland Metallica computerspel bij, een “third person vehicle combat game”, waarin zo nu en dan vocaal commentaar en achtergrondmuziek van Metallica te horen zal zijn. Binnenkort zullen er singles uitkomen van het nummer “St. Anger”, met covers van nummers van The Ramones en de clip van “St. Anger” (waarvoor het nummer “St. Anger” ingekort is).

Terugkomend op de cd: St. Anger is geen reden voor afgehaakte Metallica-fans om die afgedankte Metallica patch weer op hun jas te naaien, maar ze kunnen de cd wel een kans geven. De meeste nummers groeien met elke luisterbeurt, maar niet tot wereldschokkend niveau. St. Anger is uitermate geschikt voor de Amerikaanse NU-metal markt, en liefhebbers van dat genre zullen St. Anger dan ook vast kunnen waarderen.

Tracklist:

1. Frantic
2. St. Anger
3. Some Kind Of Monster
4. Dirty Window
5. Invisible Kid
6. My World
7. Shoot Me Again
8. Sweet Amber
9. Unnamed Feeling
10. Purify
11. All Within My Hands

Links:

www.metallica.com
www.metallicavault.com