Metalite – Biomechanicals

Het Zweedse Metalite bracht in 2017 zijn eerste single uit welke binnen enkele maanden bijna een miljoen views kreeg. De hype was geboren en later dat jaar werd het debuut Heroes In Time uitgebracht. Inmiddels zijn we twee jaar verder en heeft er een belangrijke bezettingswissel plaatsgevonden want Metalite beschikt sinds een half jaar over een nieuwe zangeres. In de line-up vinden we wel nog steeds Robert Majd, bekend van Captain Black Beard.

De muziek van Metalite is vrij simpel te omschrijven. Het is een mix van Sonata Arctica en Amaranthe. Nieuwkomer Ohlsson beschikt over een fijne stem en dat mag ze op dit album etaleren middels mierzoete zanglijnen. Biomechanicals moet het derhalve niet hebben van veel spanning in de nummers. In plaats daarvan betreedt de band de reeds platgetreden paden van het genre. Qua opbouw zijn de nummers weinig spannend en na de zoveelste modulatie tegen het einde van een nummer bekruipt me het ‘nou-weten-we-het-wel gevoel’.

Hoewel er in de line-up niet wordt gerept over een toetsenist is deze wel te horen op Biomechanicals. Vrij prominent zelfs en of je daar van houdt is een kwestie van smaak. Persoonlijk vind ik het in sommige nummers een goede toevoeging maar wanneer de toetsen door een gitaarsolo heen klinken (onder andere in Warrior) trek ik een grens.

Biomechanicals staat bol van zoete en makkelijk in het gehoor liggende metalnummers zonder dat het echt wereldschokkend is. Het tempo is in alle nummers vrijwel hetzelfde en Ohlssons stem wordt menigmaal door haarzelf gedubbeld. Daarmee laat Metalite kansen liggen. Wanneer je echter op zoek bent naar een band die speelt in de stijl van Amaranthe zonder de elektronische toestanden dan heb je aan Metalite een leuke kandidaat.

Score:

71/100

Label:

AFM Records, 2019

Tracklisting:

 1. Far From The Sanctuary
 2. Apocalypse
 3. Biomechanicals
 4. Warrior
 5. Mind Of A Monster
 6. World On Fire
 7. Eye Of The Storm
 8. Breakaway
 9. Social Butterflies
 10. Rise Of The Phoenix
 11. Victory Or Death

Line-up:

 • Erica Ohlsson – Vocalen
 • Edwin Premberg – Gitaar
 • Robert Örnesved – Gitaar
 • Robert Majd – Basgitaar
 • Lea Larsson – Drums

Links: