Metalite – A Virtual World

Metalite, een Zweedse melodische powermetalband, komt op 26 maart met een nieuw album: A Virtual World. Het is het tweede album met zangeres Erica Ohlsson en de sound ervan is dan ook een kopie van het vorige werk, Biomechanicals. En dat betekent: een krachtige geluidsmuur van moderne melodic metal, die niet zou misstaan op het Eurovisie Songfestival.

Metalite

A Virtual World, uitgebracht door AFM Records, bevat elf tracks en is het perfecte voorbeeld van moderne melodische metal. Daar waar oudere symfonische metalbands zoals Nightwish en Delain met een klassieke orkestratie werken, is Metalite sterk elektronisch getint. Het vleugje techno moet je er helaas wel bijnemen.

Vrijwel het volledige album wordt gedragen door een krachtig tempo: een snelheid en dynamiek die alle nummers wordt volgehouden. Opener A Virtual World, wordt vriendelijk ingeleid door de computerstem van mevrouw AI, die trouwens later op het album een toegewijd lied krijgt. Erica steekt meteen van wal met haar krachtige, volle stem. Het lijkt zelfs alsof deze nog meer body heeft gekregen ten opzichte van de vorige plaat. Hier en daar begint ze zelfs wat rauw te klinken in de lage tonen. De aanstekelijke meerstemmigheid die je hoort tijdens het refrein is eveneens de rode draad doorheen het volledige album.

Cloud Connected bevat dezelfde opbouw als A Virtual World: een structuur die trouwens terugkomt in alle nummers. Dit heeft wel als gevolg dat de nummers wat op elkaar lijken. De verhoging op het einde geeft telkens weer een climax, hoewel dit effect bij de zevende keer een beetje afneemt. Afwisseling komt er in Alone, een trager, melig weliswaar mooi (liefdes)nummer. Je moet er wel fan van zijn.

Talisman bevat een mooi staaltje solowerk. Een nummer met een mysterieuze inzet, een leuk tegendraads ritme tijdens de tweede strofe, een heerlijk drum-intermezzo en opnieuw een oorwurm van een refrein. Vrijwel elk nummer wordt gladgepolijst door een prachtige melodische door-merg-en-been scheurende gitaarsolo. Het al vermelde vleugje techno gaat er een beetje over in de nummers Beyond the Horizon en We’re Like the Fire, die beginnen als een slechte houseplaat anno jaren ‘90.

Peacekeepeers is net zoals A Virtual World al een tijdje hoorbaar op Spotify en is dan ook de betere versie van alle andere nummers op deze plaat. Met prachtige accenten, een leuke bridge en een meezing-moment op het eind. Artificial Intelligence verrast met een leuke ritmiek en is aanstekelijk over de hele lijn. Kortom, een bom van een nummer.

Tenslotte weet de band ook perfect de thematiek van een nummer te musiceren. Het begin van The Vampire Song klinkt als een nachtelijke wandeling op het kerkhof en Running vat Erica al hijgend aan.

Kortom, A Virtual World bewijst dat Metalite een heel herkenbare eigen sound heeft ontwikkeld en goed op weg is om een referentie te worden in de moderne melodische metalscene.

Score:

90/100

Label:

AFM Records, 2021

Tracklisting:

 1. A Virtual World
 2. Cloud Connected
 3. Talisman
 4. Beyond the Horizon
 5. Peacekeepers
 6. The Vampire Song
 7. We’re Like the Fire
 8. Artificial Intelligence
 9. Alone
 10. Running
 11. World Synchronized

Line-up:

 • Erica Ohlsson – Zang
 • Edwin Premberg – Gitaar
 • Robert Örnesved – Gitaar
 • Robert Majd – Bass
 • Lea Larsson – Drums

Links: