Thy Art Is Murder, The Acacia Strain, Fit For An Autopsy – The Depression Sessions

“Wat is dat?”, hoor ik u zeggen. Ik wist het ook niet. Tot ik de nummers op deze plaat zag staan. Deze metalcore/deathcore bands brengen hommage aan een aantal van hun favoriete bands, door middel van een cover, en pompen er nog even lekker een eigen nummertje mee door. Ik was wel benieuwd met het eindresultaat, want het waren geen evidente keuzes, zo leek me. Toch?

Eerst de eigen nummers. Thy Art Is Murder beukt de open deathcoredeur in met een behoorlijk lomp stuk herrie genaamd They Will Know Another. Het blijft generisch, maar wel bijzonder aanstekelijk en overweldigend. Al snel zijn ook de eerste breakdowns aanwezig in het hakkende geweld met brulboeibegeleiding en gaat de auto op en neer. De Meshuggah sfeersolo kennen we ondertussen ook al, ja. The Acacia Strain doet een voorspelbaar nummertje uit de doeken, dat verloop en verhaal mist, snel skippen. Fit For An Autopsy doet het net iets origineler, lichtprogressief zelfs, met iets minder brutaliteit, maar meer emotie en melodie. Thy Art Is Murder is de voorlopige winnaar tot dan toe.


En dan, de covers. De eerste is van Thy Art Is Murder, dat Rammstein’s Du Hast aanpakt. En eerlijk, ik vind het bijzonder lekker. Vrij hilarisch en een behoorlijk jammer dat de zanger Du Hast MiTch staat de brullen, want Mitch heeft hier niets mee te maken. Arme Mitch.

De volgende cover is The Acacia Strain‘s versie van Black Hole Sun (Soundgarden). Een zalig nummer natuurlijk, waar in dit geval geen bal mee gedaan wordt. Geen bal. The Acacia Strain eindigt laatste, ook in deze tweede ronde. Fit For An Autopsy koos voor het geniale The Perfect Drug van Nine Inch Nails en doet het zowaar verre van slecht! Ik had het niet verwacht. De “cleane” zang is wat storend, maar het instrumentale gebeuren met een ingebouwde valse rand is een stuk gewaagder en dat verdient lof.

En zo eindigt The Depression Sessions, een concept dat in mijn ogen best wel navolging mag krijgen. Deel II mag meteen komen.

Tracklisting:thy_art_is_murder_the_acacia_strain_depression_sessions

  1. Thy Art Is Murder – They Will Know Another
  2. The Acacia Strain – Sensory Deprivation
  3. Fit For An Autopsy – Flatlining
  4. Thy Art Is Murder – Du Hast (Rammstein cover)
  5. The Acacia Strain – Black Hole Sun (Soundgarden cover)
  6. Fit For An Autopsy – The Perfect Drug (NIN cover)

Label:

Nuclear Blast, 2016

Links: