Breakdown of Sanity – Coexistence

Vierde album voor het metalcore/post-hardcorecombo Breakdown of Sanity uit Zwitserland. Ik volg de band nauw, ookal ligt die ver buiten mijn comfortzone, en dat zouden meer mensen moeten doen. Dit is een absolute topper in zijn genre, zonder twijfel. Breakdown of Sanity heeft namelijk zijn naam niet gestolen. Dit is dé breakdownband bij uitstek, en bovendien maakt het nog eens prima nummers ook. En Coexistence? Meer van hetzelfde! Nog steeds dezelfde line-up, nog steeds DIY, nog steeds knettervet.

Ja ja ja, ik weet het. In feite is er veel fout aan deze band. De teenangst-teksten, vol vertwijfeling en melodramatische emotionaliteit, vind ik ook ook niet altijd zo adembenemend. Niet erg, neem het erbij. Begin bij het begin. Bulletproof. Laat de akoestische intro passeren, neem je tijd. Voel de spanning zich opbouwen. Hoor de eerste opgefokte slagen en de opgepompte numetalvibes. En dan, rond 1:30… de eerste staccato gitaaraanslagen en breakdown-momenten. Heerlijk. Alles kapotmaken en hersenloos meeschreeuwen. Even daarna zet de versnelling zich in en stamp je door tot aan de volgende breakdown. Vervolgens neem je een melodisch bochtje en laat je de In Flames/Soilwork-klanken in je op. Verdomme, wat vettig. Sla vervolgens het hitgevoelige Restless over, als het woord hitgevoelig je stoort, en ga door naar Back To Zero. Dit nummer is een aaneenschakeling van djenterige riffs, breakdowns en stoere metalcore van de betere soort. De doorgedreven productie is in feite abnormaal loodzwaar, maar het kan mij in dit geval compleet gestolen worden. Dit is moddermoddermoddervet.

Nog van die nummers nodig? Check Crossed Fingers (die snelheid!) en de afsluiter New World (overal Disarmonia Mundi-vibes). Sorry Necrobert, ik moet mijn jaarlijst herzien. Tussen al die occulte en obscure black & death metal huist voortaan dit metalcorebandje. Zet hem er zelf ook maar in. Knettervet is hij!

Label:9143057_orig

Eigen Beheer, 2016

Tracklisting:

 1. Bulletproof
 2. Restless
 3. Back To Zero (ft. Ryo Kinoshita)
 4. Dear Diary
 5. Crossed Fingers (ft. Björn Krebs)
 6. From the Depths
 7. The Grand Delusion
 8. Dead Flowers
 9. Deep Sleep
 10. Coexistence
 11. New World

Line-up:

 • Christoph Gygax – Gitaar
 • Oliver Stingel – Gitaar
 • Thomas Rindlisbacher – Drums
 • Carlo Knöpfel – Keel
 • César Gonin – Bas

Links:

Score: 88/100

Geef een reactie