Mesarthim – Arrival

Mesarthims Arrival is de opvolger van The Degenerate Era, een album uit 2020, The Great Filter/Type III EP uit 2016. Ah ja, ik vergeet nog CLG J02182 – 05102, een volwaardig album uit 2021 dat nog na The Degenerate Era is uitgekomen. Te complex deze bovenstaande introductie? Dat zou kunnen. Maar dat ligt wat in het verlengde van de muziek die deze Australische heren (?) maken. Avantgarde Music, een gerenommeerd extreemmetallabel, weet er echter wel raad mee. Ikzelf moet wat wennen aan de muziek van deze heren. Er is heel duidelijk een blackmetalfundament doch dit wordt stevig afgewerkt en opgesmukt met heel wat elektronische bijgeluiden, ambient soundscapes en een hoop ander modern klinkend, kosmisch lekkers. Alhoewel, modern? In de muziek merk ik toch ook bij wijlen wat bokkesprongen naar een band als Limbonic Art of Covenant.

Arrival Part 1 is nog de obligate donkere intro. Vanaf Arrival Part 2 word je pas echt ondergedompeld in de erg gelaagde muziek van dit Oceanisch duo (?). Ik vermeldde reeds Limbonic Art en Covenant, maar een band als Summoning kan je ook opwerpen als voorbeeld. Vermoedelijk zijn er nog vele andere voorbeelden, maar betreffende dit subgenre, atmosferische, kosmische black metal, is mijn parate kennis toch wat te beperkt. De blackmetalelementen die de bandleden gebruiken zijn vrij eenvoudig met een eerder klinische, stampende drum en wat licht schurende gitaren. Daarnaast zijn er de typisch snerpende vocalen. De aandacht wordt toch echt wel getrokken door het elektronisch gebeuren dat je bij momenten toch de indruk geeft dat de muziek van deze heren een ideale soundtrack is voor een UFO landing in een doorregend en modderig granenveld. Arrival Part 3 is een bijzonder intrigerend, in zijn eerste maten, bruut blastfestijn. Vervolgens neemt de elektronica het over en raak je kortstondig verzeild in een dromerig vacuüm dat vervolgens verder luchtledig wordt gezogen door weer die brute blastpartijen. Bijzonder sterk. Arrival Part 5 diept vervolgens de aangeleverde thematiek verder uit en kenmerkt zich door heerlijk soleerwerk vooral op gitaar.

Naarmate de plaat vordert kom je ook langere nummers tegen die vlot over de tien, ja zelfs over de zestien minuten gaan. Dit laatste geldt dan voor het afsluitende Type IV-nummer dat vermoedelijk een vingerwijzing is naar eerder werk, Type III. Arrival Part 6 is dan wel eerst een soort van muzikale Morse code.

Arrival, de intussen zevende langspeler van het Australische Mesarthim, schrikte me in zijn eerste luisterbeurt toch wat af. De veelheid aan elektronica is niet zo mijn ding maar bij herbeluisteren moet ik je toch eerlijk toegeven dat er erg aangename thema’s voorbijglijden. Ik laat me met plezier door de UFO die Mesarthim genoemd wordt, meenemen naar universa, naar de eeuwigheid en veel verder. Je geraakt verdikke nog niet eens gemakkelijk van die kosmische trance af.

Score:

75/100

Label:

Avantgarde Music, 2023

Tracklisting:

  1. Arrival Part 1
  2. Arrival Part 2
  3. Arrival Part 3
  4. Arrival Part 4
  5. Arrival Part 5
  6. Arrival Part 6
  7. Arrival Part 7
  8. Type IV

Line-up:

  • Onbekend

Links: