Mephistopheles – Death Unveiled

Mephistopheles – Death Unveiled(Remedy Records, 2003)

Een Duitse band die volgens de bio geëvolueerd is van melodieuze gothic- en black metal naar extreme black/death: dat zie je niet vaak! Meestal is het andersom. Ik was dus benieuwd wat dit schijfje precies in zou houden.
De band bestaat al een tijdje en heeft al drie releases uit (de laatste was ‘Modern Instinct’s Purity’ uit 2001, op Last Episode, een label dat het ergste doet vermoeden).


Het eerste nummer ‘Cryosphere Trimension’ is een behoorlijk catchy death/black metal geheel, kraakhelder geproduceerd, goede vocals (behoorlijk maniakaal gekrijs), maar mij veel te vrolijk, en met die eeuwige sfeer’verhogende’ keyboards die zo nodig blij mee moeten riedelen. Het ruikt mij veel te veel naar Dimmu Borgir en dergelijke, een simpele songstructuur, voor de hand liggende ‘orkestrale’ arrangementen, kortom, een vies smaakje.


Gelukkig is de rest van de plaat stukken beter. Men gaat het grootste deel van de CD op de Sacramentum-tour; snelle, melodieuze black/death metal met een fikse dosis heavy metal in de gitaarlijnen, catchy en behoorlijk overtuigend uitnodigen tot headbangen. Helaas zijn er nog wel teveel stukken met van die saaie keyboard-begeleiding (inclusief kerstmis-achtige tingelingeling-geluiden) erbij die je mee kunt bleren; dit zal wel een erfenis van het verleden van de band zijn. Mijn advies is dan ook om de toetsenist vriendelijk duidelijk te maken dat dit niet de muzikale weg is die de band wil bewandelen en op de volgende CD gewoon lekker door te blazen! Dat de band smaak heeft blijkt wel uit de cover die als bonustrack aangeleverd wordt: ‘Whispering Shadows’ van het ooit zeer veelbelovende Zweedse Unanimated!! En dat nog bijzonder lekker uitgevoerd ook (uiteraard had ik meteen even het origineel erbij gepakt, en Mephistopheles heeft wat de cover betreft hun werk prima gedaan).


Over het algemeen laveer ik dus tussen een frons van ergernis en een waarderende glimlach. Verder is het me allemaal toch echt te licht verteerbaar — lekker wegghappende death/black metal plaatjes, daar zijn er al duizenden van!

Tracklisting:1. Cryosphere Trimension

2. From End To End

3. Far Beyond Redemption

4. Summon Primal Trinity

5. Stigmata (Seed of Anti-Babylon)

6. By Fiery Death Devoured

7. Intoxicate The Sun

8. Earthborn

9. Whispering Shadows (bonus track, Unanimated cover)speeltijd: 49:56


Line-up:

Eike-C. Kröger – Vocals

Hanno Weihe – Guitars & Choirs

Jury Kowalczyk – Guitars

Garvin Bösch – Bass

Christoph Greger – Synthesizers

Selphratus – Drumsband websitelabel website