Mephisto – Carpatian Tales

Cuba is nu in mijn ogen niet direct het blackmetalland bij uitstek. Ik kan me natuurlijk vergissen maar kom. Mephisto daarentegen kan zowat bestempeld worden als één van de grondleggers van dat extreme subgenre in dat land en vermoedelijk ook in de bredere regio. Sinds 1997 maakt dit drietal de omgeving al onveilig met hun eerder symfonische black metal met heel wat knipogen naar het Europese vaste- en losse land. Ze blijven ondanks dit Cubaans in origine en zo kan het dan ook maar gebeuren dat dit infernale trio met een plaat op de proppen komt die enigszins toch wat de wenkbrauwen doet fronsen. Carpatian Tales, plaat nummer vier nog maar in het lange leven van de band, verhaalt en vertelt over inderdaad, de Karpaten, Dracula en wolven. Gek toch. Maar op zich natuurlijk niet onlogisch dat deze thematiek ook dit Mephisto erg aanspreekt.

Het Amerikaanse Brutal Records ging met Mephisto in zee en vandaar dat wij een erg verzorgd promootje ontvingen. Dat verklaard dan weer op zijn beurt dit schrijven. De laatste plaat van Mephisto dateert alweer van 2021, Pentafixion en kwam via WormHoleDeath records. Het is echter de plaat daar voor, Reborn From Ashes maar zeker de allereerste plaat Carpathian Tales uit 2000 die mijn aandacht vangen. Want als je gaat kijken en luisteren naar de nummers op die plaat komen ze toch grotendeels overeen met de nummers op de huidige nieuwste langspeler. Heeft de band dan besloten ouder werk in een nieuwer jasje te steken? Dat zal dan vermoedelijk wel, maar dan moet je dat als platenboer en als band toch wel even vermelden vind ik.

Al bij de eerste klanken en tonen begrijp je dat de symfonie behoorlijk dominant zal zijn. Tevens besef je bij die eerste klanken en tonen dat de sound van deze band toch wat gedateerd klinkt hoe ze ook hun best doen. Before The Darkest Throne is net als heel wat nummers op deze plaat een knipoog naar gelijknamig werk, weliswaar uit de oude doos, van onze vrienden van Cradle Of Filth. Je kan zo de brug maken met de nummers van deze Britten daar breaks, ritmewisselingen door Mephisto uitgevoerd, behoorlijk voorspelbaar zijn. De vocale partijen zijn natuurlijk niet zo indrukwekkend als deze van de heer Filth maar ze zijn zeker bovengemiddeld. Komen er vrouwelijke partijen voorbij? Jazeker, al vrij snel trouwens. In het nummer van de videoclip, Symphony Of Wolves. Zijn er dramatisch gesproken lappen tekst die dan door de bas en een keyboard worden ondersteund? Jazeker, Mausoleum Of Immortals is zo een nummer waarin je dit te horen krijgt.

Wie zit er nog te wachten op symfonische black metal uit de oude doos? Ik in ieder geval niet. Versta me niet verkeerd dit Cubaanse Mephisto weet waar hij mee bezig is, ook op muzikaal technische vlak valt weinig of niks aan te merken maar het klinkt gewoon te voorspelbaar, te monotoon en te generisch.

Score:

60/100

Label:

Brutal Records, 2024

Tracklisting:

 1. Intro: Blasfemy Birth In Transylvania
 2. Before Thy Darkest Throne
 3. Symphony Of Wolves
 4. Mausoleum Of Immortals
 5. Lord Draculia
 6. Under Moonglight I Wish
 7. IV Moon Domine
 8. Monarch Of Wallachia
 9. One Dead Kiss… In Aeternam
 10. The Carpathian Chronicle
 11. Outro: Cry Of The Blizzard

Line-up:

 • Kevin Chaperón – Zang, gitaar
 • Fabián F. Rodríguez González  – Gitaar
 • Alexander Jorge Parra – Bas, drumprogrammering en orchestratie

Link: