Mendeed – This War Will Last Forever

Mendeed – This War Will Last Forever
Nuclear Blast – 2006

Godver, wat begint deze plaat toch met een heerlijk opgefokte riff! Na een minuut weet je meteen waar je aan toe bent met deze band. Mendeed komt uit Schotland en maakt metal die vergelijkbaar is met bands als Unearth en Killswitch Engage, maar dan met een dikke turbo erop. Deze jonge band klinkt namelijk veel opgefokter dan de genoemde bands. Dit uit zich in het toepassen van blastbeats en sowieso vaak een versnelling hoger spelen dan deze collega’s doen. Een ander verschil is dat wanneer er wat afgeremd wordt, men meer de Iron Maiden-kant op gaat en soms ook wel wat van Children Of Bodom wegheeft.

Ik zag deze band zelf vorig jaar in een voorprogramma. Qua muzikaliteit maakten ze toen al een goede indruk. Het probleem was toen dat ze nog wat veel van de hak op de tak sprongen. De nummers stonden nog niet echt als een huis. Hier is blijkbaar hard aan gewerkt, want de band is hoorbaar volwassener geworden. De nummers hebben een kop en een staart en klinken veelzijdig maar houden tegelijkertijd wel de aandacht vast.

Nuclear Blast heeft deze band getekend, wat voor mij geen verrassing was. Ook gezien de populariteit van dit genre en promotie van bladen als Metal Hammer was het te verwachten dat deze heren een deal zouden scoren. Ik had alleen eerder een label als Century Media verwacht, die toch beter thuis zijn in dit genre. Maar vooral tijdens het snellere ragwerk wordt duidelijk dat deze band zijn plaats in de Nuclear Blast-stal wel zal vinden.

Enige minpuntjes zijn er wel te bespeuren; deze plaat is wellicht een tikje overgeproduceerd. Uit het geluid van dit soort platen hoor je wel dat goed produceren meer is dan alles ‘vet’ te laten klinken. Elk afzonderlijk geluid is inderdaad heerlijk dik en krachtig opgenomen maar het totaalgeluid is daardoor af en toe een beetje teveel van het goede. Daarnaast blijft de zang wat achter bij de kwaliteiten van de rest van de band. Naar miin smaak zou deze wel wat krachtiger mogen en vooral wat lage gruntstukken zouden niet vervelend zijn.

Maar goed, voor een debuut full-length is dit gewoon een erg lekkere plaat en voor mij een van de ontdekkingen van 2006. Aanradertje!

Mendeed - This War Will Last ForeverTracklist:

 1. What We Have Become
 2. Beneath A Burning Sky
 3. Stand As One And Fight For Glory
 4. Remains Of The Day
 5. Chapel Perilous
 6. The Morning Aftermath
 7. Poisoned Hearts
 8. Withered And Torn
 9. Resurrecting Hope
 10. For Blasphemy We Bleed
 11. The Reaper Waits
 12. The Black Death

Line-up:

 • David Proctor – vocals
 • Steph Gildea – guitar
 • Steven Nixon – lead guitar
 • Chris Lavery – bass/vocals
 • Kevin Matthews – drums

Links: