Memphis May Fire – Remade In Misery

De band rond brulboei Matty Mullins, Memphis May Fire, leerde ik kennen door een nummer als The Sinner van het album The Hollow in 2011. Vervolgens exploreerde ik de platen van deze heren en het mag gezegd, melodische metalcore op zijn best als je het mij vraagt. De heer Mullins verscheen als gast-vocalist op heel wat andere vlot schuivende nummers. Eén daarvan is het beresterke Break The Cycle van het intussen ter ziele gegane For Today, afkomstig van het album Fight The Silence uit 2014. Terug naar de heren van Memphis May Fire. Dit Remade In Misery uitgebracht door Rise Records is intussen al wel weer het zevende volwaardige album, als ik goed kan tellen.

Mullins en trawanten beuken de poorten onmiddellijk open en doen dit met het nummer Blood And Water. Je wordt direct ondergedompeld in een vat vol agressie, melodie, brute en cleane vocalen, donderende en kletterende baslijnen en meer dan typische breakdowns. Voor zij die Memphis May Fire kennen, zij mogen zich gelukkig prijzen want dit Remade In Misery sluit gewoon vlotjes aan bij eerder werk. Misschien zelfs beter bij het wat oudere werk van deze band. Voor zij die Memphis May Fire nog niet kennen is dit dus het ideale album om daar verandering in te brengen. Met Bleed Me Dry nemen de vier heren je alweer mee op sleeptouw. Opnieuw die typerende slepende, smerige gitaarpartijen gecombineerd met die heerlijk afgestelde bas. De heer Mullins is goed bij stemband. Toch één van de metalcoregoden op vocaal gebied, als je het mij vraagt.

Elf nummers staan er op dit nieuwste album. Vaak wil dit zeggen dat er hier en daar toch wat vullertjes voorbij komen. Die indruk heb ik op dit album evenwel niet. Zelfs nummers als Death Inside of Your Turn die toch even nodig hebben, zijn ook bijzonder sterke melodische metalcorenummers. Een krachtige productie met oog en oor voor elk detail speelt hierin ook weer een belangrijke rol natuurlijk. Mede door die productie dreunen en denderen de bas en de drum lekker door en is er een mooie balans tussen de agressieve zanglijnen en de gevoeligere cleane partijen. Intussen is er al wel weer een aantal stampers als Make Believe of Misery gepasseerd. Op elk album van deze Amerikanen staat er ook een nummer dat je bijna als een soort van metalcoreballade kan beschouwen. Op Remade In Misery is dat het afsluitende The Fight Within. Gevoelig, maar tegelijk donker, duister en beladen gebracht.

Bijzonder sterke opvolger voor het toch iets te platte Broken uit 2018. Remade In Misery is in mijn ogen eerder een knipoog naar een album als Unconditional of zelfs The Hollow. Sterk, erg sterk.

Score:

85/100

Label:

Rise Records, 2022

Tracklisting:

 1. Blood And Water
 2. Bleed Me Dry
 3. Somebody
 4. Death Inside
 5. The American Dream
 6. Your Turn
 7. Make Believe
 8. Misery
 9. Left For Dead
 10. Only Human
 11. The Fight Within

Line-up:

 • Matty Mullins – Zang
 • Cory Elder – Basgitaar
 • Jake Garland – Drums
 • Kellen McGregor – Gitaar

Links: