Memoremains – The Cost of Greatness

Memoremains is een Finse band die popmetal maakt. Toegegeven, bij die door de band zelfgekozen benaming alleen al ga ik een beetje binnensmonds overgeven. Het is voor mij een woord dat ergens in de lijst van lelijkste uitdrukkingen past, tussen ‘papadag’, ‘mensenmens’ en ‘de afdronk van de vergadering’.  Toch wekte deze omschrijving mijn interesse. Normaal gesproken zou je verwachten dat men (hard)rock of een variant daarop maakt wanneer men zich tussen pop en metal begeeft. Wat is popmetal dan? Een pig squealende Ariana Grande? Cannibal Corpse die Atje voor de sfeer speelt? Of gezien de bandnaam iets wat in de buurt komt van ReLoad van Metallica?

Wat blijkt? Memoremains maakt muziek die sterk doet denken aan Amaranthe en Nightwish in de Anette Olzon periode. Nummers met vrouwelijke vocalen die het moeten hebben van hun catchy melodieën. De muziek komt alleen nooit in de buurt van de kwaliteit van de genoemde bands. Het klinkt op het eerste gehoor wel aardig, maar de nummers op The Cost of Greatness zijn allemaal vrij generiek.

De muziek drijft sterk op de keyboardpartijen die erg naar de voorgrond zijn gehaald. Hoewel het daardoor af en toe wel die toffe Nightwish-sfeer weet neer te zetten is het ook meteen een van de eerste dingen die je kunnen doen afknappen op het album. Het geluid van de toetsen komt wel heel erg plastic over en door dit zo dominant in de mix naar voren te laten komen, komt de muziek soms onbedoeld behoorlijk in de buurt van een foute eurodanceplaat uit de jaren negentig. Nummers als Bring It On en Pounding Heart zijn op zich leuke liedjes die lekker weg luisteren. Ze zijn vrolijk en hebben een prima tempo, maar na een paar keer opzetten heb je het wel gehoord en voel je weinig behoefte om ze ooit nog eens te luisteren. Opmerkelijk is dat tussen al dit popgeweld dan wordt afgesloten met het meer dan tien minuten durende toch ietwat epische titelnummer. Het is een positieve verrassing die het album toch nog iets van diepgang geeft.

Ik denk dat er best een publiek voor Memoremains is. Mensen die niet naar het zwaarste van het zwaarste willen luisteren, maar lekker gaan op pretentieloze popliedjes met een rafelrandje. Daar is niks mis mee. Het hoeft tenslotte niet al dood en verderf te zijn wat de klok slaat. Ik vrees alleen dat er betere alternatieven zijn voor deze doelgroep.

Persoonlijk voelt The Cost of Greatness een beetje als het kijken naar een B-film. Je weet dat er weinig diepgang in zit en dat je er snel klaar mee bent. Toch kan het lekker zijn om het tot je te nemen als je geen zin hebt in al te complexe dingen. Om dan toch maar in de popsferen te blijven zou ik Memoremains het beroemde advies willen meegeven wat Soundmixshow-jurylid Barrie Stevens altijd gaf om positief af te sluiten: “Vooral doorgaan!”

Score:

68/100

Label:

Eigen beheer, 2020

Tracklisting:

1. Drown Memories
2. Eternal Fame
3. Bring It On
4. Riot In The Crowd
5. Where Is The Gold
6. Lift Me Up
7. Pounding Heart
8. Mindreader
9. Theme Park
10. The Cost of Greatness

Line-up:

  • Johanna Ahonen – Vocalen
  • Mikko Kujanpää – Toetsen
  • Aleksi Mäkelä – Gitaar
  • Aapo Timonen – Basgitaar
  • Eemeli Timonen – Drums

Links: