Melting Eyes – My Final Resting Place

My Final Resting Place klinkt misschien als het laatste wapenfeit van een band, maar in het geval van dit orkestje is het een geboorte. In 2017 troffen een aantal, laten we zeggen, al wat oude jongeren uit de regio Den Haag, elkaar in een gezamenlijke liefde voor old school death metal. Na een eerste optreden kregen de vier de smaak te pakken en besloten door te gaan met hun pasgevormde band: Melting Eyes.

Een paar jaar na die eerste voorzichtige stapjes, ligt er nu dus een eerste kindje. My Final Resting Place is een EP en het is een heerlijk kindje. Opgenomen in eigen beheer en daardoor niet al te gelikt, maar voorzien van een gortdroog geluid, waardoor de muziek lekker hard binnenkomt. Bovendien zijn de drums van Marc van der Meer goed te horen, waar dat met dergelijke producten nog wel eens anders wil zijn.

Wie death metal maakt, draait doorgaans niet om de hete brij heen en dus grijpt Melting Eyes direct naar de strot met Bringer of War. Bij het titelnummer wordt het gaspedaal vervolgens op zodanige wijze ingedrukt dat de schroeven in Huize Faasen uit de meubels dreigen te schieten. Wát een heerlijk geile, allesverwoestende, schedelverbrijzelende stoot adrenaline wordt hier even uitgedeeld zeg! En het kwartet beukt toch al zo lekker door. Only the Void Remains wordt voorafgegaan door een sirene en dat levert gelijk pluspunten op want ik ben gek op dat geluid als aankondiging voor wat komen gaat. Alsof de eerste Messerschmitts al opduiken aan de horizon. En dan wordt er ook nog eens een loodzware riff ingezet, waar Pier Segaar fijn overheen gromt. Prima zanger overigens, deze Segaar. Heel solide, goed passend bij de muziek, die in dit geval weer wat meeslepender is.

Creation Undone is ook alweer zo’n uitermate pakkend nummer dat als vanzelf een brede grijns op je gezicht tovert. Deze mannen weten van de hoed en de rand, zoveel is duidelijk. En in het beestachtige Embrace the Madness wordt de Leopard 2-tank weer aangezwengeld om nog wat slachtoffers te maken. De EP sluit veel te snel af (al mogen we met een speelduur van bijna een half uur eigenlijk niet klagen) met Rise From Below, waarin alles wat zo leuk is aan Melting Eyes nog een keer samenkomt wanneer de band met een welgerichte granaatinslag afscheid neemt.

Melting Eyes dankt in het cd-boekje onder meer Malevolent Creation, Cannibal Corpse, Memoriam en Graceless, dus dan weet de goede verstaander wel in welke hoek hij het moet zoeken. My Final Resting Place is een uitstekend eerste werkje en smaakt naar heel veel meer. Welkom bij de club van prima Nederlandse deathmetalbands, mannen! Jullie gaan direct over naar het volgende jaar.

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Bringer of War
  2. My Final Resting Place
  3. Only the Void Remains
  4. Creation Undone
  5. Embrace the Madness
  6. Rise From Below

Line-up:

  • Pier Segaar –  Vocalen, gitaar
  • Ben Ubert – Gitaar
  • Angelo Verlaan – Bas
  • Marco van der Meer – Drums

Links: