Mein Kopf Ist Ein Brutaler Ort – Ton Steine Sterben

Het Duitse Thrash/Metalcore gezelschap Mein Kopf Ist Ein Brutaler Ort (je moet maar op zo’n bandnaam komen…) is met Ton Steine Sterben toe aan zijn derde album. De vorige twee zijn niet besproken bij Zware Metalen en dit wordt ook mijn eerste kennismaking. Mein Kopf Ist Ein Brutaler Ort vond recent onderdak bij een groter label en wordt het Duitse antwoord op Lamb Of God genoemd.

De titel van dit album vertaalt zich als “kleistenen sterven” en dat belooft wat voor de hardheid. Wat immers kan een steen zo hard bewerken dat het sterft? Mein Kopf Ist Ein Brutaler Ort doet een goede poging middels een mix van heavy riffs en brutale maar toch melodieuze zanglijnen. Het geluid op Ton Steine Sterben is erg droog waardoor ik regelmatig ook aan Prong moet denken. Met drie gitaristen in de gelederen wordt er geen muur van geluid opgeworpen maar eerder een goede balans waarbij er genoeg te genieten valt. De prima mix is hier mede debet aan.

De in het Duits gebrulde teksten worden af en toe gedubd. Of je iets van de boodschap meekrijgt ligt niet aan de verstaanbaarheid maar eerder aan je kennis van de Duitse taal. Ikzelf vind het met dertien nummers iets teveel van het goede en had liever een of twee Engelstalige nummers gehoord. Al te vaak spreken onze oosterburen met een Engels (en dus storend!) accent. Mein Kopf Ist Ein Brutaler Ort speelt hierbij mogelijk dus op safe?

Hoe dan ook, Ton Steine Sterben is een sterk album geworden met genoeg variatie om het tot het einde toe boeiend te houden, hoewel deze muziek in een zweterige club vaak beter tot zijn recht komt dan op cd. Gelukkig kan het weer dus hup, fluks naar buiten en rammen met die bende!

Score:

78/100

Label:

Metalville Records, 2022

Tracklisting:

 1. In Wahrheit
 2. Ton Steine Sterben
 3. Die Gute Tat
 4. Leuchtturm
 5. Du
 6. Männer In Booten
 7. Schachmatt
 8. Glückseligkeit
 9. Es Bricht Der Stolz
 10. Affentanz
 11. Selbstzerstörer
 12. Unzusammenhangslos
 13. Zahltag (feat. Mw. Kew)

Line-up:

 • Patrick Schuch – Zang
 • Anthony Fay – Gitaar
 • Christian Schmidt – Gitaar
 • Ralf Zimmerman – Gitaar
 • Jürgen Hetz – Basgitaar
 • Jonathan Mehlhart – Drums

Links: