Megaton Sword – Blood Hails Steel, Steel Hails Fire

Dying Victims Productions en traditionele heavy metal slaat de klok vandaag. Megaton Sword. Megaton ‘Swoooord’. Met uw vuist in de lucht, lekker vocaal uithalen over iets met vuur en staal. Het genre heet niet voor niets heavy metal toch? Laat Megaton Sword nou ook nog eens een uitstekend debuut afleveren met Blood Hails Steel – Steel Hails Fire.

Traditionele en licht epische heavy metal waarbij de namen van weleer door het hoofd schieten. Verheffende rauwe metal die nergens vrolijk of hoempapa wordt. Megaton Sword is geen band die zichzelf overschreeuwt, maar op midtempo overtuigend bewijs levert dat Zware Metalen onsterfelijk zijn. Dying Victims Productions heeft het geheel weer aangekleed in een heerlijk ruig battlevestje. Daardoor klinkt de mastering modern, maar met een vleugje old school.

De uitstekende mix legt een knisperende en ritmische snarensectie als rode draad neer, met daarboven de nadruk op de verrassend goede vocalen. Bij de eerste paar zinnen werd ik even zenuwachtig of hij wel toon ging houden, maar na een paar liedjes is dat niet meer in vraag, zeker wanneer Wastrels start met het heerlijke rauwe randje op de vocalen. Het warme geluid van de cymbalen valt mooi op in het keistrakke tikwerk. Shreddende solo’s, epische ontknopingen, en stabiele ritmes: alles wat je verlangt toch? In de songschrijverij weet de band te blijven boeien, hoewel het allemaal niet erg spannend is. Sterker nog: het is vrij schools aangepakt. Door de uitstekende instrumentbeheersing valt dat echter bijna niet op.

Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat de songs nog wat compacter kunnen. Ook de ballad Crimson River doet mij vrij weinig, want deze is veel te traag. Afsluiter The Givers’s Embrace is eveneens een beetje de vreemde eend in de bijt. De melancholische vocalen komen lekkerder uit de verf onder een heftig riffje en thrashend drumwerk. Het favoriete moment? Songs of Victory waar de tekst ‘With ardent zeal, we fall. So bright’ inderdaad opvallend helder wordt uitgelicht. Dat zijn momenten om gelukkig van te worden, dat plezier, die gevatheid.

Dit is een lekker dik broodje heavy metal, dat bij voorkeur gegeten wordt rond een kampvuur waar u stoere verhalen kan vertellen over glorieuze veldslagen en heldendaden. Trek uw blouse van het lijf, pak die leren broek erbij, en houdt uw ‘zwaard’ in de lucht. Hail! Luistertips: Blood Hails Steel – Steel Hails Fire, Verene, Wastrels en Songs of Victory

Score:

81/100

Label:

Dying Victims Productions, 2020

Tracklisting:

 1. Blood Hails Steel – Steel Hails Fire
 2. Verene
 3. In the Black of Night
 4. General Bloodlust
 5. Wastrels
 6. Crimson River
 7. Songs of Victory
 8. The Giver’s Embrace

Line-up:

 • Simon the Sorcerer – Basgitaar
 • Dan Thundersteel – Drums
 • Chris the Axe – Gitaar
 • Uzzy Unchained – Vocalen

Link: