Megascavenger – Descent of Yuggoth

Megascavenger – Descent of Yuggoth
Selfmadegod Records, 2013

Eerder dit jaar bracht de Zweed Rogga Johansson (Paganizer, Ribspreader, Demiurg en andere) al een EP uit met zijn nieuwe project Megascavenger. Meer dan wat warmlopen voor een full-cd was dat echter niet. Die nieuweling is er nu. De beste man heeft daarbij een heel arsenaal aan vrienden uitgenodigd. Zo hoor je onder meer Dan Swanö (Edge of Sanity, Bloodbath), Marc Grewe (Morgoth, Insidious Disease) en Jörgen Sandström (Krux, Torture Division) regelmatig hun ding doen. Oh ja, Patrick Mameli (Pestilence) en Eric Daniels (Asphyx, Soulburn) komen ook nog langs. Sommige medewerkers worden gewoonweg niet bij naam genoemd! De onderstaande line-up is dus heel erg onvolledig. Met zo’n erelijst mag je wel wat verwachten van deze Descent of Yuggoth.

De opener Nihilisticon zet meteen de toon. Een vrij melodisch begin dat dan overgaat in meedogenloze, verpletterende death metal van het zuiverste water. Alleen al het gitaargeweld in dit eerste nummer doet je af en toe naar adem happen. Altijd een goed teken natuurlijk. Voor mensen met hoop: die adem kan je de volgende nummers wel vergeten. Dit gaat genadeloos verder via het titelnummer, één brok breinsplijtende agressie, over het lichtjes verbijsterende Smokescreen Armageddon naar Catapulted Through Aeons, een moker van een song met een paar zeer goede breaks in het midden. In Void of Damnation gaat het tempo omlaag en het gewicht omhoog. Een loodzware gitaarmantel legt zich over de luisteraar en drukt die lichtelijk fijn. Die adempauze was van zeer korte duur, want Funerals and Ceremonies gaat er na een vrij rustige aanloop in afwisselende ritmes vandoor, met enkele zuivere ‘mosh’ stukken die het live moeten doen ontaarden. Die tempowisselingen worden in de volgende nummers volgehouden, waardoor ook Death Obsessed, No Heaven For The Sane en To Revel With Vermin tot de ‘langzamere’ stukken op deze cd gerekend mogen worden.

Megascavenger lost met deze Descent of Yuggoth de verwachtingen meer dan in. Als dit gezelschap gaat toeren, dan is het aan te raden daar bij te zijn. Want gezien het wispelturige karakter van de heer Johansson blijft het afwachten of deze groep het lang zal uitzingen. Van mij mogen ze. Een pareltje!

Tracklisting:
Megascavenger – Descent of Yuggoth

 1. Nihilisticon
 2. Descent of Yuggoth
 3. Smokescreen Armageddon
 4. Catapulted Through Aeons
 5. Void of Damnation
 6. Funerals and Ceremonies
 7. Death Obsessed
 8. No Haven For The Sane
 9. To Revel With Vermin

Line-up:

 • Rogga Johansson – Guitars, Vocals
 • Dan Swanö – Vocals
 • Mark Grewe – Bass, Vocals
 • Jörgen Sandström – Bass, Guitars

Links: