Megalophobe – Music For Resistance Fantasies

Megalophobe komt uit Brooklyn, New York. In eerste instantie is dit Music For Resistance Fantasies uitgebracht als achtergrondmuziek bij een dansvoorstelling uit 2019. Megalophobe besloot vervolgens de muziek in 2020 maar eens uit te brengen als zelfstandig element.

Music For Resistance Fantasies is een beetje wat je verwacht van een prima amateurdansvoorstelling. Heftige effecten die vanuit een accordeon wat dronend en experimenteel voortdreunen. Als je even je ogen dichtdoet, is prima voor te stellen hoe hierop gedanst wordt. Voor mensen met een rijke fantasie biedt de ambient een prima onderlegger. Voor mensen met minder fantasie is het toch wat vlak en weinig ‘muziek’. Deze partituur komt pas echt tot zijn recht onder zo’n dansvoorstelling. Daarvan los gezien blijft een wat ongemakkelijk werkstuk staan, dat is losgetrokken als een auto waar de wielen onderuit zijn gehaald. Het is vast heel leuk om alleen de wielen te hebben, maar je komt er niet mee voor- of achteruit. Spacy is nog het meest interessant, omdat hier een wahwah-effect eens wat buitenaardser overkomt dan de andere tracks. Op momenten weet Megalophobe hier het niveau ‘accordeon met effecten’ te ontstijgen, waarmee een zweverige sfeer wordt neergezet. De vraag blijft wel: welk gevoel dient dit project bij de luisteraar op te roepen? Het blijft toch veel klinken als ‘soundtrack bij een dansvoorstelling’. Daarmee is het niet onheilspellend, apocalyptisch, of dreigend an sich. Exact die uitgesprokenheid mis ik op deze plaat. Daardoor is het ook nog eens weinig gedenkwaardig.

Als drone/ambientproject is het te weinig op zichzelf staand om te overtuigen. Het is wel leuk voor een danser die in deze tijden geen podium mag betreden, en daarom thuis maar eens iets nieuws wil proberen. Leef je vooral uit op dit schijfje, dat moet prima kunnen. Alleen voor die-hard theatergangers dus, voor anderen zie ik de toegevoegde waarde niet zo.

Score:

50/100

Label:

Nefarious Industries, 2020

Tracklisting:

  1. Dreamy
  2. Airy
  3. Noisy
  4. Spacy
  5. Voxy
  6. Dreamy Reprise

Line-up:

  • Benjamin Levitt – Alles

Links: