Megaherz – Komet

Grijpgrage oranje mannen, dikkerds met raketkoorts, lichtgeraakte geitenneukers… de wereld is in goede handen beste mensen. Megaherz pikt het niet meer en roept kosmologische versterking in. Toch zal de negende verzameling karakteristieke Neue Deutsche Härte om een heel andere reden onvergetelijk zijn.

Binnenkomen doen de heren met een komeetinslag van een hydraulische stampriff, waar zich een horizonverbredend synthgewelf onder stelt. Electrosensoren volgen de gitaarimpulsen en afscheidnemende Jürgen mept de spaanders nog eens uit zijn klopgerei. Wanneer die andere single een wiegende oorwurmlead inzet, die naar het einde toe een grandioze, harmonieuze twist krijgt, is het al quasi gewonnen spel. Zeker wanneer ook theatrale Lex zijn visitekaartje afgeeft, waarop de geanimeerde opruiverzen en snoeiharde maatschappijkritische frasen van Horrorclown staan. Woest en clownesk tegelijk trekt hij van leer, een voorbode van nog veel meer gebalde statement van de expressieve zanger.

Dan komt het. Het kippenvelmoment van misschien wel het jaar. Von Oben. Je hoeft zelfs het onderwerp niet te kennen om te voelen van hoe diep die machtige afscheidsballade komt. Lex’ hese stem trilt van emotie. Epische piano’s trekken de tranen uit je ogen en de gitaren branden van droefheid en toch hoop. Een weergaloos eerbetoon aan Bystron senior, waar iedereen – ook jij die van jezelf zegt niet emotioneel te zijn – een krop van in de keel zal krijgen.

De opvallende en liefst niet voor herhaling vatbare stijlbreuk Heldengrab (horen jullie daar ook een zweem Children van Robert Miles in?) wet de messen voor een verwoestend slotoffensief. Drie militante stampkrakers en vele gekartelde uithalen hameren deze komeet in meteorieten vaneen. Een impact, die nog lang zal nazinderen.

Score:

85/100

Label:
Napalm Records, 2018

Tracklisting:

 1. Vorhang Auf
 2. Komet
 3. Scherben Bringen Glück
 4. Horrorclown
 5. Von Oben
 6. Tiefenrausch
 7. Schwarz Oder Weiß
 8. Heldengrab
 9. Nicht In Meinem Namen
 10. Trau Dich
 11. Nicht Genug

Line-up:

 • Alexander ‘Lex’ Wohnhaas – Vocalen
 • Christian ‘X-ti’ Bystron – Gitaar
 • Christoph Klinke – Gitaar
 • Werner ‘Wenz’ Weninger – Basgitaar
 • Jürgen ‘Bam’ Wiehler – Drums

Links: