Me and That Man – Songs of Love and Death

Waarschuwing: op de debuutplaat van Me and That Man is geen scheurende gitaar of stuwende drum te horen. Het is Americana/blues/folk/country wat hier de klok slaat. Waarom dit dan toch een plekje krijgt op Zware Metalen? Omdat Behemoth-mastermind Nergal hier achter zit.

Als de ‘Me’ slaat op Nergal zelf, dan moet ‘That Man’ John Porter zijn: een ervaren muzikant die al in de jaren ’70 Engeland verliet om zijn heil in Polen te zoeken. Samen hebben de heren (met een begeleidende bassist en drummer) voor een warm klinkend gloedvol album gezorgd met een uiteraard heerlijke productie: dat kunnen we uiteraard wel aan Nergal overlaten. Om Me and That Man in een muzikaal hokje te duwen, zou dat bij Nick Cave, Leonard Cohen (die ooit een album met de titel Songs of Love and Hate opnam) en uiteraard Johnny Cash moeten zijn. Daarbij is het natuurlijk vanzelfsprekend dat Nergal zijn grunts thuis heeft gelaten.

Wat thematiek betreft heeft Nergal de boel niet drastisch omgegooid ten opzichte van zijn werk met Behemoth. De man haat georganiseerde religie en dat komt ook op dit album duidelijk terug. Maar goed ook, want het zorgt voor dat donkere sfeertje dat om Songs of Love and Death hangt. Met teksten als My church is black/My blood runs cold/The sun don’t shine/For me no more of een kinderkoortje dat We ain’t come here for forgiveness/We’re not paying for our sins/We betrayed you our sweet Jesus/We have chosen hell on earth zingt, is duidelijk dat de nummers niet over verbroken liefdes of andere tegenslagen in het leven gaan.

Dat wil niet zeggen dat Songs of Love and Death een moeilijk album is, integendeel. Het luistert mede door de cleane productie lekker weg. Dat maakt het een leuk uitstapje voor de doorgewinterde Behemoth-liefhebber of iemand die vaker werk van bovengenoemde artiesten op zet. Maar eerlijk is eerlijk: als ome Nergal hier niet bij betrokken was geweest, was het niet zo gauw onder mijn aandacht gekomen. Een cijfer geven we er uiteraard niet voor. We zijn wel Zware Metalen.  En nu weer aan de slag met Behemoth, Nergal!

Label:

Cooking Vinyl, 2017

Tracklisting:

 1. My Church is Black
 2. Nightride
 3. On the Road
 4. Cross My Heart and Hope to Die
 5. Better the Devil I Know
 6. Of Sirens, Vampires and Lovers
 7. Magdalene
 8. Love & Death
 9. One Day
 10. Shaman Blues
 11. Voodoo Queen
 12. Get Outta This Place
 13. Ain’t Much Loving

Line-up:

 • Adam Nergal Darski – Vocalen, gitaar
 • John Porter – Vocalen, gitaar, harmonica, banjo
 • Wojtek Mazolewski – Bas
 • Lukas Kumański – Drums, percussie

Links: