Maudiir – La Part Du Diable

Le Temps Peste was de eerste EP van deze Canadese jongeman, F., die voor zijn band Maudiir alles in eigen handen neemt. Dit is dus een solo-project. F., die afkomstig is uit de onderbuik van de regio Montreal, Quebec, steekt ook nog werk in andere bands, met name Tears For The Dead Gods en Trinity Blast. Nu, ongeveer één jaar later, brengt hij een nieuwe EP uit: La Part Du Diable. Een EP die vijf nummers herbergt en zijn muzikale connecties zou moeten maken met bands als Darkthrone, Ihsahn, Voivod en zelfs Carcass. Het is natuurlijk een helse klus om die invloeden te mixen en te mengen tot een eigen cocktail.

En die mix of cocktail is eerder een mengelmoes van progressieve black metal met een experimenteel randje, gekoppeld aan thrash en andere gelijkaardige invloeden. Productioneel klinkt het nogal braafjes en lijkt er wat zout bij de tequila te ontbreken. Het moet wel gezegd: de inspiratie die F. vond bij Ihsahn is wel te horen. Het heeft niet dat uitmuntende niveau, maar toch. Zeker een nummer als The Slumber gaat die richting uit. Het moet ook gezegd: F. kent zijn zaak en is technisch erg goed onderlegd. Hij weet te mixen, dat staat buiten kijf. Luister maar eens naar de interactie gitaar/bas. Ook de frasering van de vocalen, die op de juiste momenten worden ingepast, laat toch vermoeden dat hij goed weet waar hij mee bezig is. Neem bijvoorbeeld ook de erg sterke solo’s in The Slumber: niet zo maar wat gepielewiel, maar echt vertellend en sturend. Spirit Of Sulfur heeft dan weer meer thrash en wat punk in zich zitten. Net als wat space-rock invloeden.


La Part Du Diable is geen typische Canadese blackmetalplaat geworden, wat ik dan weer jammer vind. Nochtans zitten er aangename elementen in om ons, als luisteraar van het extreme genre in barre tijden, te verwarmen. Anders gezegd: drink je bij tijd en stond eens een ander type cocktail dan diegene die je gewoon bent ondertussen, dan kan je deze van Maudiir best ook eens inschenken.

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

  1. Fracture
  2. The Slumber
  3. The Fortunate Few
  4. Spirit Of Sulfur
  5. The Crowning Hour

Line-up:

  • F. – Zang, alle instrumenten

Link: