Masterplan – Masterplan

[b]Masterplan – Masterplan[/b]

Er zijn niet veel gevallen waar ik het volmondig met de gerenommeerde muziekpers eens ben, maar dit is er één van.

Toen Helloween zich in oktober van het jaar 2001 van drummer Uli Kusch en gitarist Roland Grapow ontdeed, was dit met de mededeling dat de beide heren zich te veel met nevenprojecten bezig hielden. Nu zijn we inmiddels ruim zestien maanden verder, en het eerste post-Helloween wapenfeit is daar. En wat zal Opper-Pompoen Michael Weikath zich voor het hoofd hebben geslagen bij de eerste draaibeurt van het titelloze debuutalbum van dit Masterplan.

De band rondom de twee ex-Helloween leden is inmiddels heel hard op weg dé Metal-sensatie van 2003 te worden. Met Jan-S. Eckert (ex-Iron Saviour) is er een meer dan capabele bassist binnen gehaald, en ook Axel Mackenrott staat zijn mannetje op de keyboards. De absolute hoofdrol is, naast het immer heerlijke gitaarwerk van Roland Grapow, weggelegd voor voormalig ARK-zanger Jörn Lande. Wederom bewijst deze man over gouden stembanden te beschikken, en tot één van de beste zangers van dit moment te beschikken.

Ook het materiaal zelf behoort tot de absolute top. Het moge dan ook duidelijk zijn dat de heren Kusch en Grapow niet vanwege hun muzikale onkunnen Helloween hebben moeten verlaten. Ronkend en stampend gaat deze kwaliteitsschijf van start met het magistrale “Spirit Never Die”, om vervolgens naadloos over te gaan in de iets minder sprankelende, maar daardoor niet kwalitatief mindere single “Enlighten Me”. Jörn Lande doet de luisteraar telkens van de ene verbazing in de andere slaan met zijn vocale kunsten, en excelleert in het furieuze, opgefokte “Kind-hearted Light”. ’s Mans prestaties zijn eenvoudigweg niet van deze wereld.

De beste man doet in “Heroes” ook nog een duet aan met Michael Kiske, de vroegere God van Helloween. Beiden van een prachtige stem voorzien vormt dit nummer dan voor mij ook één van de absolute hoogtepunten van dit album, en klinkt vreemd genoeg meer als Helloween dan het Duitse Heavy Metal-vlagschip tegenwoordig zelf doet. Fantastisch is ook het mooie, doch dreigende “Crystal Night”, waarin de ideologie en het gedachtengoed van de helaas op deze wereld nog veel te grote groep aanhangers van het Neo-Nazisme aan het inherente kwade daglicht gesteld wordt (“No, we don’t want it – never more / We won’t take it – like before / Crystal Night – never more”); kippenvel!

Verdere aanraders zijn het slepende “Into the Light”, waar Jörn qua stem eigenaardig genoeg bijzonder veel op Don Henley lijkt (iets wat bij nader gehoor wel vaker voorkomt, zo valt mij op); het vrij Oosters aandoende “Bleeding Eyes” en het mooie, afsluitende “When Love comes close”. Daarmee heb ik dan ook zo ongeveer ieder nummer gehad. Niet verwonderlijk natuurlijk, daar alle nummers, ook al verschillen ze soms mijlenver van elkaar, eenzelfde torenhoge kwaliteit hebben.

Voor mij is dit nu al één van de cd’s van het jaar, en een ieder die van Melodieuze Rock / Power Metal houdt, zichzelf respecteert en dit album niet koopt, is een regelrechte dwaas! Verplichte kost, dit Meesterwerk van dit Meesterplan!

[b]Tracklist:[/b]
1 Spirit Never Die
2 Enlighten Me
3 Kind-hearted Light
4 Crystal Night
5 Soulburn
6 Heroes
7 Sail On
8 Into the Light
9 Crawling from Hell
10 Bleeding Eyes
11 When Love come close

P.s. Dit album is ook verkrijgbaar in een streng gelimiteerde digi-book versie met een tweede cd, waarop een interview, een screensaver, wallpapers en de videoclip van “Enlighten Me” prijken.