Master Boot Record – Personal Computer

Als je in de archieven van zwaremetalen.com duikt en zoekt naar de recensies die geschreven zijn omtrent de albumuitgaven van MASTER BOOT RECORD, kom je steevast de naam van (mede)redacteur Bart Al Foet als schrijver tegen. Bart is altijd heel positief over het werk van MBR en terecht. Natuurlijk is niet iedereen begaan met de aparte stijl die MBR erop nahoudt maar het blijft een bijzonder fenomeen. Deze keer heb ik de nieuwe schijf voor de neus van Bart weggekaapt om mijn oordeel eens te vellen over de bijzondere synth metal van MASTER BOOT RECORD.

Ben ik bevooroordeeld? Ik zit in de leeftijdscategorie dat ik de thuiscomputers (de Vic20, C64, Amiga) en de eerste Personal Computers heb zien opkomen. Dankzij mijn vader, die elektronicus was, ben ik al vroeg in aanraking gekomen met deze apparaten en hij was tevens een groot liefhebber van artiesten binnen de elektronische muziek, zoals bijvoorbeeld Jean Michel Jarre, Tangerine Dream en Kraftwerk. Van huis uit heb ik dit dus allemaal meegekregen nog voordat ik de metal ontdekte. Dit is nu precies waar MBR voor staat; de samensmelting tussen computers, elektronica en metal.

Deze keer neemt MASTER BOOT RECORD de geschiedenis van de Personal Computer onder de loep met de evolutie van de CPU, het hart van iedere computer. Als je de tracklist bekijkt zie je de officiële benamingen van deze microchips waarbij de 80586 en 80686 misschien wat minder bekend voorkomen maar respectievelijk beter bekend zijn onder de namen Pentium en Pentium Pro.

Sinds de start in 2016 tot en met 2020 heeft MASTER BOOT RECORD elk jaar wel één of meer volledige albums uitgebracht. Toch heeft de 486DX-33MHz-64MB in 2021 blijkbaar een crash gehad want dit laatste werk is pas vanaf 13 mei 2022 beschikbaar.

De eerste track die bekend gemaakt werd, is 80486DX. Het uitgangspunt blijft hetzelfde; een combinatie van klassiek, thrash metal en aloude 8-bit computer gegenereerde muziek.

Veel van zijn muziek maakt Victor Love wanneer hij live online is via YouTube. Daar heeft hij al meer dan 120 uur aan besteed. Wanneer hij voldoende materiaal heeft voor een album, rondt hij het af en maakt hij het gereed voor uitgave. Het is een continu proces dat ook bij zijn vaste kijkers bekend is. Victor heeft er veel plezier in om op deze interactieve manier te werken. Hij ziet zich dan ook als een hacker op het muzikale vlak. Hacken is in essentie het omzeilen van grenzen en beperkingen om zo tot verbeterde resultaten te komen. Kijk naar de gitaren; dit zijn geen echte gitaren, maar synths. Victor wilde gewoon een snellere manier van componeren. Daarom noemt hij het ‘muzikaal hacken’.

Voor de nerds; gebruikmakend van CuBase 11 en Superior Drummer 3 is deze nieuwe schijf tot stand gekomen. Noem Personal Computer geen synth wave, of welk nieuwbakken term tegenwoordig gebruikt wordt om MBR’s video game-achtige composities te omschrijven. Simpel gezegd: dit is metal gedaan met synths.

Score:

88/100

Label:

Metal Blade Records, 2022

Tracklisting:

 1. 8086
 2. 80186
 3. 80286
 4. 80386
 5. 80385SX
 6. 80486
 7. 80486DX
 8. 80486SX
 9. 80586
 10. 80686

Line-up:

 • Victor Love

Links: