Martyrs Shrine – Martyrs Shrine

Martyrs Shrine – Martyrs Shrine
Soundmass, 2008

Fucking hell… was mijn eerste blasfemische reactie toen ik deze plaat in mijn brievenbus terugvond. ‘Extreme Christian metal’ is nou niet bepaald een omschrijving die me wild maakt om maar eens uit te pakken met een understatement! Martyrs Shrine is een Australische death metal band die in 2005 werd opgericht door twee voormalige leden van Mortification. Dat gaf me toch wat moed, want die laatstgenoemde band is toch verantwoordelijk voor de onderschatte cultplaat Scrolls of the Megilloth. Na vruchteloos te hebben gezocht naar een geschikte zanger en bassist, besloten beide heren dan maar noodgedwongen als duo verder te blijven gaan. Gitarist Michael Carlisle nam tevens de basgitaar ter hand en Mike Forsberg zou voortaan naast de drums ook de zang voor zijn rekening nemen. In 2007 bracht het tweetal dan eindelijk hun gelijknamig getitelde debuut uit in eigen beheer. Begin 2008 tekenden ze alsnog een licentie- en distributiedeal bij het Australische label Soundmass. Dit label komt nu dan ook naar buiten met deze heruitgave.

Martyrs shrine logo 375

Martyrs Shrine speelt old-school mid-tempo death metal. De muziek doet me regelmatig denken aan het debuut van Six Feet Under, maar ook Bolt Thrower en flarden Mortification klinken door in hun nummers. De cd bevat acht nummers, maar duurt desondanks toch meer dan vijftig minuten! De songs zijn dus over het algemeen vrij lang, zeker voor een groep die old-school death metal speelt… De prangende vraag is dus of ze kunnen blijven boeien? Het antwoord hierop is duidelijk nee! Al tijdens de chorus van de eerste track bekruipt me soms het idee dat ik met een beginnende band te maken heb… De zang bestaat uit erg monotone grunts, die vaak nog eens vervormd zijn. De drums zijn erg basic, maar passen qua stijl wel bij de muziek. Qua gitaarwerk kunnen we stellen dat de heren zich bedienen van zeer simplistisch doch effectief riffwerk, al zijn er af en toe wel meer melodieuze leads die zorgen voor wat afwisseling. Soms daalt het tempo tot doomregionen zoals in het nummer For a burning eternity, maar de gebruikte samples in dat nummer verpesten daar mijns inziens dan weer de opgewekte sfeer. Om nog maar te zwijgen over de verschrikkelijke cleane zang in Butchered planet, gewoonweg erg triest. Het vierde nummer begint hoopvol, maar kakt helaas ook al weer snel in. En zo kunnen we helaas blijven doorgaan. De muziek blijft bijna continu in hetzelfde gezapige tempo voortkabbelen en aan variatie hebben de heren van Martyrs Shrine ook een broertje dood.

Beide bandleden hebben zoals reeds eerder aangehaald toch gespeeld in de bepaald niet misselijke act Mortification, dus groentjes kunnen we hen niet noemen. Dat in het achterhoofd houdende maakt dat dit album over de gehele lijn erg teleurstellend is. Nee, met een dergelijk middelmatig album bevinden ze zich naar mijn mening in de onderste regionen van de toch al zwaar overbevolkte grijze middenmoot in de metalscene. Op hun MySpace blog stond te lezen dat hun nieuwe werk veel heaviër zal worden en dat de nieuwe nummers zullen worden voorzien van een eigentijdse moderne productie. Nou ik ben benieuwd, slechter als deze plaat kan het in ieder geval al niet zijn…

Tracklist:

Martyrs shrine 200x200

  1. The final devastation of the terrorthrone
  2. For a burning eternity
  3. Butchered planet
  4. Amongst the putrid
  5. Valley of darkness
  6. Martyr shrine
  7. Superstition
  8. Apparition

Line-up:

  • Mike Forsberg – Drums & Vocals
  • Michael Carlisle – Guitars & Bass

Links: