Martyr – Planet Metalhead

Oudgedienden van het vak der Nederlandse zwaar metaal. Jawel, Martyr is terug met een nieuwe plaat, getiteld Planet Metalhead! En nee, dan bedoelen wij niet de inmiddels opgeheven Martyr uit Roosendaal, maar de heavy/power/speed metalformatie uit Utrecht dat is opgericht in 1982. Blijkbaar ontstaat daar nogal eens een misverstand over. Grappig feitje: ik speel zelf in een band met een ex-lid van Martyr uit Roosendaal (maar dat zal ik hier niet verder gaan toelichten). Heavy metal uit Utrecht staat vandaag op het menu. Dat het maar moge smaken!

Het album begint met een track dat een zeer uitlokkende titel heeft, maar je de eerste dertig seconden wel op het verkeerde been zet. Een haast tenenkrommende zanglijn van wat klinkt als een klein meisje geeft dit intro een nogal ongemakkelijk randje. Zodra de gitaren, drums en zang inzetten is dat gelukkig over. Old-school heavy metal is wat volgt en alles is alweer vergeven. Rop, als oudgediende en lid van het eerste uur, klinkt nog even scherp als altijd en ook het gitaarwerk is van een hoog niveau. De basgitaar en de drums leggen de fundering op een krachtige manier en geven het geheel een flinke dosis energie. De track Demon Hammer doet even terugschakelen, maar kent genoeg memorabele momenten om je verdomd nostalgisch te doen voelen. Children of the Night begint met een heerlijke gitaarlick om vervolgens na de eerste minuut over te gaan in een catchy en headbangwaardige track.

Dan toch even een stukje ‘cringe’ bij het gespoken woord van Fire of Rebellions (waarschijnlijk door de uitspraak). De track zelf maakt dit wel weer goed, al moet ik bekennen dat ik de melodie en riffs niet heel sterk vind. Dan de ‘heavy metal ballad’ dat toepasselijk halverwege de tracklisting is geplaatst: No Time for Goodbyes. Pak de aanstekers maar alvast uit de broekzakken (of zet de zaklamp aan op je telefoon voor de niet-rokers) en zwaaien met die armen in de lucht. De versnelling wordt weer opgeschakeld als Metal Overdrive start en bereikt zijn hoogste versnelling in La Diabla!. Dan heb je nog Diary of a Sinner waar je een goed feestje op kan bouwen. Bij Church of Steel worden we echter eventjes op een dwaalspoor gezet. Het intro klinkt nogal anders dan we gewend zijn van de band (ietwat labiel en sinister) en dat is best verfrissend. Een stukje verder in het nummer en het is naar mijn idee één van de betere tracks van deze plaat. De laatste track, Wings in a Darkened Soul, is een zeer kalme afsluiter waar Rop volgens mij ontzettend hard in zijn joehoe wordt geschopt. Wat een hoogte haalt die man in het begin, zeg! Het nummer klinkt ook echt een beetje als een afscheid en ergens is dat wel toepasselijk als laatste van de plaat.

Toch weer een leuk album van deze Utrechters, dat Planet Metalhead genoemd wordt. Goede riffs,  goede zang, stevige drums, old-school vibes en een solide productie. Geheel vernieuwend is het niet en het volgt een welbekende opbouw van de tracklisting, maar dat doet het luisterplezier niet ten onder. Al veertig jaar actief in de metalwereld, maar de liefde voor metal is voor Martyr nog zeker niet voorbij. Raise your horns!

Score:

76/100

Label:

PT78 Records, 2022

Tracklisting:

 1. Raise Your Horns, Unite!
 2. Demon Hammer
 3. Children of the Night
 4. Fire of Rebellions
 5. No Time for Goodbyes
 6. Metal Overdrive
 7. La Diabla!
 8. Diary of a Sinner
 9. Church of Steel
 10. Wings in a Darkened Soul

Line-up:

 • Rop van Haren – Zang
 • Rick Bouwman – Gitaar
 • Geoffrey Maas – Gitaar
 • Vinnie Wassink – Basgitaar
 • Rick Valcon – Drums

Links: