Martwa Aura – Morbus Animus

Tweede langspeler van het Poolse blackmetalgezelschap Martwa Aura, een band die sinds 2010 zijn weg zoekt doorheen de duisternis. Ik had er – net als van 364 andere ontdekkingen de laatste tijd – nog nooit van gehoord. Schaamwaardig, want dit is een absolute topper gebleken. Ze zouden nu normaal aan het toeren zijn met Mgła, iets waar ik achteraf bekeken niet van opschrik. Meer zelfs, ik zou ze het aangeraden hebben. Die macht heb ik echter niet, maar wel de macht om jullie dit aan te raden.

Vijf nobele onbekenden bevolken deze band. Geen enkele van hen heeft een band op zijn curriculum vitae staan die me ook maar iets zegt. Het maakt het allemaal des te verrassender. De muziek die de band zelf benoemt als funeral black metal is geenszins sloom of vol gestuwd met downers, al is er een latente doomsfeer aanwezig die vaak een neurotische bezetenheid laat horen inclusief melancholische vibes. Zowel in de contrasterende gitaarlijnen als bijvoorbeeld in de occasionele, Urfaust-aandoende cleane gezangen die je eventueel ook mag klasseren onder de noemer “orthodoxe blackmetalattributen”. Zowel klassieke black uit de jaren negentig als dissonante orthodoxe black is dit in feite, met zeer degelijke songs waarin verrassende constructies vaak een wirwar van gemoedstoestanden in zich dragen, waar van gevoelloos nihilisme overgegaan wordt tot bijzonder emotioneel geladen uitingen van wanhoop. Ratelend gekrijs, hoorngeschal en lange gitaarsolo’s, Morbus Animus is een bijzonder onderhoudend blackmetalwerkstuk.

Los van de titels van de meeste albums is alles bij Martwa Aura in het Pools en dat geldt ook voor het label Under the Sign of Garazel Productions. Allesbehalve evident als je dit album wil bestellen trouwens. Sowieso is een band als Watain een referentie, net als Mgla en Noorse black uit de jaren negentig, maar even goed Behexen, Horna, Clandestine Blaze of Ofermod. Gewoon een zeer degelijke plaat van een onbekende Poolse band die volgens mij de nodige aandacht verdient. Te beginnen met dit album, dat qua sound trouwens een stuk vleziger is dat zijn dunne voorganger.

Score:

84/100

Label:

Under the Sign of Garazel Productions, 2020

Tracklisting:

  1. Morbus Animus I
  2. Morbus Animus III
  3. Ślepowidzenie
  4. Święta zagłada
  5. Ostatnia gwiazda

Line-up:

  • Cadaveris – Gitaar
  • Sadogoat – Gitaar
  • Saathar – Bas
  • Greg – Keel
  • O. – Drums

Links: