Maroon – When Worlds Collide

Maroon – When Worlds Collide
Century Media – 2006

Metalcore. Duits. Opgepikt door een groot label (in dit geval Century Media). Klinkt dit bekend? Dat kan ik me voorstellen. Maroon voldoet aan deze omschrijving, die we ook kennen van bands als Heaven Shall Burn en Caliban. Maroon heeft nog het meest weg van de eerstgenoemde, maar kenmerkt zoch met name door een wat hoger thrash-gehalte en loggere moshparts. When Worlds Collide is het derde studioalbum van de band en geeft een indicatie van wat we in de toekomst nog van deze heren kunnen gaan verwachten.

De meeste platen in dit genre, vooral als ze uitkomen via Century Media, Metal Blade of Nuclear Blast, worden geproduceerd door hippe producers als Tue Madsen of Andy Sneap. Ditmaal is er voor een andere locatie en producer gekozen, namelijk Jacob Hansen in de Hansen Studios, Denemarken (Mercenary, Fear My Thoughts). Het geluid is prima, maar naar mijn mening wel iets ‘kaler’ dan de eerder genoemde knoppendraaiers meestal afleveren.

Er staan enkele gastoptredens op dit album, namelijk van Roger Miret (Agnostic Front) en Mikkel Sandager (Mercenary). Beiden nemen enkele zangpartijen voor hun rekening. Dit draagt wel bij aan de afwisseling, want zanger Andre heeft niet de meest gevarieerde strot. Ook de rest van de band mag zich naar mijn mening wel eens van een iets andere kant laten zien. Het is nu wel allemaal heel veel van hetzelfde. Veel hakkerig riffwerk en up-tempo drumpartijen (blastbeatje op z’n tijd), maar weinig nummers met een eigen smoelwerk.

When Worlds Collide kan mijn aandacht niet echt vasthouden. Muzikaal gebeurt er weinig spannends; er mag van mij wel wat meer melodie of individueel muzikaal vakmanschap aan toegevoegd worden. Dat zou een interessanter totaalpakket opleveren. Live leveren de moshparts wel gegarandeerd leuke taferelen op, maar op plaat mag het allemaal nog best wat meer. De band zit inmiddels bij Century Media maar de reden hiervan wordt me niet helemaal duidelijk. Zo bijzonder is dit album namelijk niet. Jammer, want de vorige twee albums konden mij beter bekoren.

Maroon - When Worlds CollideTracklist:

 1. 24HourHate
 2. And If I Lose, Welcome Annihilation
 3. sirius
 4. Wake Up In Hell
 5. Annular Eclipse
 6. arcturus
 7. There Is Something That You Will Never Erase
 8. The Omega Suite Pt. II
 9. Sword And Bullet
 10. Vermin
 11. koo she
 12. Below Existence

Line-up:

 • Andre Moraweck – vocals
 • Sebastian Grund – guitar
 • Sebastian Rieche – guitar
 • Tom-Eric Moraweck – bass
 • Nick Wachsmuth – drums

Links: