Maroon – Order

Maroon – Order
Century Media, 2009

In Duitsland is er een eigen metalcorescène, met een eigen, kenmerkend geluid. Deze scène wordt geleid door drie bands: Caliban, Heaven Shall Burn en dit Maroon. Nu moet ik jullie allen als ‘metalcorefreak’ bekennen dat ik Caliban en Heaven Shall Burn erg goed ken, maar Maroon lang links heb laten liggen. Nochtans heeft deze band sinds 1999 al een EP, een paar split albums en vijf langspelers uitgebracht. Het vijfde wapenfeit van deze straight-edgers (en nog eens veganisten ook) heet Order, en ligt al een tijdje in de rekken. Mijn interesse werd gewekt, ik moest het album horen, en ik heb er helemaal geen spijt van gehad. Order klinkt gewoon als een afstraffing, het doet mij op mijn knieën smeken om vergiffenis.

Het album wordt vooral gedragen door de flitsende, kolkende riffs die de twee Sebastians uit hun mouw schudden. De riffs neigen erg naar de melodieuze death metal van onder andere At the Gates en komen erg krachtig over. Zanger Andre Moraweck zingt er al zijn woede en frustraties uit. Nou ja, ‘zingt’. Cleane zang komt er zo goed als niet aan te pas (of het moet al het achtergrondgejank in Leave You Scared & Broken zijn), het is schreeuwen, screamen en grunten wat de klok slaat. Vergelijkingen met de brute zang van broeders Heaven Shall Burn en Caliban zijn nooit ver weg. De strakke ritmesectie ondersteunt het geheel.

Na een snelcursus Maroon kan ik concluderen dat er in vergelijking met de vorige albums bijster weinig veranderingen zijn doorgevoerd. Maroon houdt nog steeds het metalcore-vaandel hoog, met flitsende riffs, vette zang en af en toe een paar brute breakdowns (Stay Brutal, waar tevens onlangs een videoclip van is opgenomen). Wel staan er twee meer epische nummers op, namelijk het zes en een halve minuut durende Bleak en het sluitstuk Schatten, een compleet Duitstalig nummer.
Dit album is vet, knalt alle kanten op en is gewapend met bijzonder sterke songs en een glasheldere productie. Het stof zal weer waaien op de festivals. Liefhebbers van de vorige albums mogen (lees: moeten) dit blindelings kopen, liefhebbers van brute metalcore zouden dit ook moeten aanschaffen.

Tracklisting:
Maroon - Order

 1. Morin Heights
 2. Erode
 3. Stay Brutal
 4. A New Order
 5. Bleak
 6. The Ship Is Sinking
 7. Call Of Telah
 8. Leave You Scared & Broken
 9. Children Of The Next Level
 10. Bombs Over Ignorance
 11. Wolves At The End Of The Street
 12. Schatten

Line-up:

 • Andre Moraweck – Vocals
 • Sebastian Grund – Guitar
 • Sebastian Rieche – Guitar
 • Tom-Eric Moraweck – Bass
 • Nick Wachsmuth – Drums

Links: