Marma – Entering The Journey Of Unknown

Dungeon synth uit Jakarta vandaag. Entering The Journey Of Unknown is het eerste muzikale werk van Marma, een eenman. Hij bracht in december 2021 een eerste EP uit, dus het project zelf is nog jong. Het is volgens de maker een idee van tonen, en een manifestatie van alle menselijke gevoelens.

Dat is een paar niveaus te hoog geschoten voor dit zeer minimalistische toonspektakel. Minimalistisch is een term die je kan vervangen door simplistisch. In het geval van Entering The Journey Of Unknown ligt de nadruk op enkelvoudige tonen, waardoor de muziek vaak wat schel overkomt. Wandering Through The Parting Fog heeft een aanzwellende ambientdeken waar een cello met een vervelende sustain overeen is geplakt. Deze hadden we eerder gehoord op Dusklight And Solitude waar de echo lekker mag doortimmeren. Het klinkt nogal pretentieus, zo’n doorzingende sustain die niet anders klinkt dan een willekeurige toetsaanslag met twee vingers. The Lurking Enigmatic probeert een kosmische sfeer op te roepen, maar ook hier is het tempo en de repetitiviteit van de sustain teveel willekeurig. De sfeer is in essentie gecreeërd: het klinkt namelijk kosmisch. Het verhaal gaat alleen verder nergens heen, en door de eenvoud klinkt het alsof het slechts het oeverloze proberen van toetsen is.

Als je terugdenkt aan bijvoorbeeld The Song of A Long Forgotten Ghost hoor je het verschil. Die track loopt ook over van het simplisme, maar weet toch uitstekend de voortgang van een eenzame geest door lege kastelen te verwoorden. Marma lukt het niet om die brug te slaan. De brug van de sfeer naar het verhaal. Ik snap het nut niet van elk liedje een soort ambulance te laten imiteren: hoge toon, lage toon, hoge toon, lage toon, riedel met drie noten, en herhalen maar weer. Het zegt in dit geval vrij weinig, en de keuze voor de geluiden is mij ook te schel, expressief en vooral te irritant om het lang uit te kunnen houden. Dat laatste is wellicht slechts een kwestie van ‘smaken verschillen’.

Entering The Journey Of Unknown is een begin, maar het mist impact. De plaat verveelt vrij snel doordat er een hoop wordt geflikflooid maar nergens wordt er eens een stevige knuffel gegeven. Het is experimenteel in de zin dat het een boel verschillende combinaties exploreert. Deze verschillende combinaties blinken uit in simplisme. In het geval van Marma is dat een afbreukpunt, omdat het willekeurig klinkt. Het experimentele is het doel op zich geworden, in plaats van een hulpmiddel bij het bereiken van een consistent muzikaal thema. Heel veel woorden, en wellicht een wat complexe uitleg om te zeggen dat het gewoon saai, simpel en doelloos klinkt. Precies zoals Entering The Journey Of Unknown ook heel veel tijd nodig heeft om vrij weinig te communiceren met de luisteraar. Wel een gave hoes trouwens.

Score:

55/100

Label:

Harrowining Industries, 2022

Tracklisting:

 1. Past Devolving Dreams Unknowing
 2. Dusklight And Solitude
 3. Entering The Journey Of Unknown
 4. Lokatraya Pt.1
 5. Being Yourself
 6. Wandering Through The Parting Fog
 7. Beyond Thoughts Aimlessly
 8. Distance Evoke Memories
 9. Living My Hollowness
 10. Lokatraya Pt.2
 11. The Lurking Enigmatic
 12. Dancing In The Illusion Realm
 13. The Rest Is Silence
 14. Mid-Monsoon Lonely Tale

Line-up:

 • Marma – Alles

Link: