Mare – Ebony Tower

Eén van de meest opwindende blackmetalalbums die er in de traditionele Noorse scene verscheen dit jaar moeten we jullie nog voorschotelen. Mare is de naam van de band, een band die voor het eerst een langspeler uitbrengt, maar al sinds 2003 actief is in Trondheim. De band bestaat uit leden en ex-leden van bands als Behexen, One Tail, One Head, Vemod … leden die regelmatig bijspringen bij band met nog “klinkender” namen trouwens. Mare is Satanisch en zo Noors als iets.


Originaliteit moet je hier niet komen zoeken, deze Nidrosian band heeft lak aan progressiviteit. Mare moet het hebben van zijn bedwelmende monotonie, zijn naargeestige, demonische sfeer (oude Mayhem, Emperor en Dodheimsgard) en zijn Noorse esthetiek. Niet dat het lofi is of zo, neen, er zijn zelfs zeer subtiele sfeersynths hoorbaar. Alle instrumenten staan op zich zeer transparant en aanwezig in de mix (Kristofer Vansvik is hiervoor verantwoordelijk), de productie is ook top en de ijzige klanken worden netjes afgeborsteld. Er zijn hier en daar wel dissonante, midtempo orthodoxe songstructuren hoorbaar, maar enkel als ornamenten voor de Noorse basis, zijnde de herhaling van begeesterende riffs en dito – uitstekend – baswerk. Enkel nog laten weten dat de rituele, zangerige seance vocalen van frontman HBM Azazil geen screams of grunts bevatten en je hebt een idee van hoe dit klinkt. Check voor de zekerheid toch maar het bovenstaande nummer Nightbound.

Opnieuw een topper van Terratur Possessions, die het wat mij betreft in de eigen stal enkel moet afleggen tegen Knokkelklang. Sterk werk dit jaar aldaar.

Score:

83/100

Label:

Terratur Possessions, 2018

Tracklisting:

  1. Flaming Black Zenith
  2. Blood Across the Firmament
  3. These Foundations of Darkness
  4. Nightbound
  5. Labyrinth of Dying Stars

Line-up:

  • Luctus – Bas
  • ⷚ – Drum
  • Nosophoros – Gitaar
  • HBM Azazil – Gitaar, Keel

Links: