Mare Cognitum – Solar Paroxysm

Ik heb al eerder het Amerikaanse Mare Cognitum bejubeld. Vorig jaar was er de gigantische split met Spectral Lore, Wanderers: Astrology of the Nine, daarvoor was er ook Phobos Monolith, onder andere. Epische black met een industrieel kantje – al is dat steeds minder het geval. Jacob Buczarski, de man achter deze band, vond genoeg inspiratie voor vijf lange nummers, goed voor 56 minuten black metal. De beste man doet trouwens alles zelf: opname’s, mastering, mixing, … alles. I, Voidhanger Records brengt deze band opnieuw uit.

De nadruk is bij Mare Cognitum steeds meer en meer op de combinatie epiek en melodie komen te liggen. De kosmische verhalen van Mare Cognitum zijn bijzonder palliatief, want alles is verdoemd om teloor te gaan, uit elkaar te spatten, vernietigd te worden door de mens (Jacob heeft een doodsangst voor fascisme), de tijd en het noodlot. Jacob Buczarski vindt er heel wat melancholische inspiratie in en neemt Scandinavische black en death metal elementen om er ellenlange melodische slierten van te maken, voorzien van uptempo computerdrums. Majestueuze melodielijnen, die op zich even verhalend zijn als de vocalen van Jacob en de teksten over de galactische evenementen. Het is zeker en vast atmosferisch, in beperkte mate industrieel (de blastbeats bijvoorbeeld) maar vooral heel heel erg melodisch. De verschillende gitaarlijnen zin complex in elkaar gezet, zeer uitgekiend in elkaar gezet, een lust voor het oor van liefhebbers van langdurig tremelogeweld,  groovende riffs, subtiele sweeps en priemende arpeggio’s. In feite is het een complete overkill.

Echte referenties zijn niet zo makkelijk te vinden. Ik zou dit benoemen als een hybride van Midnight Odessey en Darkspace, aangevuld met een Panopticon, omdat dat de meest bekende bands zijn die in de buurt liggen van van Mare Cognitum. Als ik dan toch een klein minpuntje moet noteren dan zou ik de ietwat ongevaarlijke screams laten optekenen (alhoewel ze echt passen in deze setting) en het feit dat het echt wel heel erg moeilijk te doorgronden nummer zijn omwille van hun lengte en veelzijdigheid. Niet dat om deze redenen plots minder naar Mare Cognitum zou beginnen luisteren, ik moet er gewoon de tijd voor hebben. Niet zomaar een album om tussendoor even op te zetten met andere woorden.

Score:

80/100

Label:

I, Voidhanger Records, 2021

Tracklisting:

1. Antaresian
2. Frozen Star Divinization
3. Terra Requiem
4. Luminous Accretion
5. Ataraxia Tunnels

Line-up:

Jacob Buczarski

Links: