Mardom – Longing For A New Dawn

Longing For A New Dawn is de tweede EP van het Poolse Mardom. Een blackmetalband welteverstaan. Of de eerste EP de burelen van Zware Metalen heeft bereikt kan ik niet terugvinden, maar een recensie is er niet. Op het befaamde Metal Archives en uiteraard youtube is er wel wat terug te vinden en dat geeft dan genoeg aanleiding om de tweede telg van een recensie te voorzien nu deze wel in de Zware Lijst is geplaatst.

Via Nocturna is het label van uitgave, een Pools label met een redelijk uiteenlopende portefeuille als het gaat om het genre van de diverse bands. Deze bevinden zich voornamelijk in de ondergrondse kanalen. Zo ook dit Mardom, bestaande uit een drietal bandleden die we dan weer niet kennen uit de Poolse blackmetalscene. Of de heren moeten het verdomd goed verborgen weten te houden. Ondergronds moet immers ondergronds blijven, dan houden we dit eens voor ons eigen plezier.

Maar goed, tijd om eens de muziek op dit schijfje te bespreken. We horen Poolse blackmetal met aan de ene kant veel atmosferische invloeden en aan de andere kant een rauwe trap tegen de kloten. Voor de verandering nu eens niet in de eigen moedertaal, maar in het Engels, zodat de teksten ook direct voor eenieder te volgen zijn. Niet dat we er überhaupt ene zak van kunnen verstaan, want de krijszang ligt grotendeels achter de muzikale mix verscholen. Typerend voor deze stijl binnen het blackmetalgenre, die ook over heel wat melancholisch en beroerend gitaarwerk beschikt. Uiteraard het best hoorbaar, wanneer het tempo wat omlaag gaat zoals gedurende het middengedeelte van The Moon Lured Me to the Sleeping Woods to Rest in Winter’s Silence. En als de band dan wel in tempo opschakelt dan is het ook vrijwel direct menens. Er hoeft geen directe twijfel te bestaan over de intenties van deze herrieschoppers zoveel is wel duidelijk.

Een vrij gure haatvolle en naar het verleden riekende EP die hopelijk de aandacht krijgt die hij verdient! Na het aanhoren kunnen we alleen maar wensen dat er ook spoedig een volwaardig album van Mardom zal verschijnen. Ik noteer: behoorlijk potentievolle blackmetalband die zich vastklampt aan oude tijden, maar eigenwijs genoeg klinkt om over de gehele lengte van deze EP te blijven boeien.

Label:

Via Nocturna, 2023

Tracklisting:

  1. Buried in the Dust of Stars
  2. The Moon Lured Me to the Sleeping Woods to Rest in Winter’s Silence
  3. Dance of Shadow and Twiligh

Line-up:

  • Morgomir – Gitaren
  • Kruglak – Bas
  • Kres – Zang

Links: