Mantar – The Spell

Mantar zit in een productieve, creatieve stroom. Zoveel blijkt wel, gegeven dat we vorig jaar Ode to the Flame nog voorgeschoteld kregen en we nu al toe zijn aan The Spell. Het duo blaast hierop in twaalf minuten door drie werken heen die we nog niet eerder hebben gehoord, maar die sterk doen denken aan het genoemde, tweede album. Wat kunnen we dan verwachten? Opgepunkte, zwartgeblakerde sludge, voorzien van hese vocalen en een dubbele portie agressie.

Om bij het begin te beginnen: de cover van de EP. Mantar heeft dezelfde artiest benaderd als voor het debuut, Death by Burning, zoveel is duidelijk. Het subject van de cover is wel een onderwerp van discussie, want betreft het hier een kind dat verkleed is als de duivel of als Batman? Welke van de twee het ook zij, hoe heeft dit betrekking op de thema’s die behandeld worden op de EP? De drie titels van de nummers zijn namelijk vrij concreet: Pest Crusade, Age of the Vril en The Spell. Waar die eerste vrij compromisloze materie beschrijft die iedereen te gronde richt, behandelt het tweede nummer een fictief ras dat zich onder de oppervlakte ophoudt (en waar overigens genoeg boeken over geschreven zijn). Het laatste hoofdstuk van de EP, genaamd The Spell, is misschien wat cryptischer dan de eerste twee, maar is vooral vocaal gezien een vreemde eend in de bijt door de aanwezigheid van Okoi Jones.

Muzikaal gezien wijkt Mantar niet ver af van de reeds bewandelde route. Dat betekent veel punky ritmes, waardoor de toch al agressieve toon van de heren nog opzwepender wordt. Daarnaast is er de nodige black metal te vinden, maar meer dan ooit lijkt Inquisition van invloed te zijn geweest, zoals hoorbaar is in Pest Crusade. Het sludgy aspect, dat uiteindelijk toch een hoeksteen was voor de heren, lijkt enigszins naar de achtergrond gedrukt en dan uiteindelijk vooral naar voren te komen in de vaak trage riffs. De conclusie is uiteindelijk toch dat Mantar vooral verder wandelt op een bekende route, maar daarin een stukje impact mist. Hoewel de EP sterk begint en een Mantar laat horen die onverminderd tekeer gaat, sluipt de routine enigszins in de nummers, uitmondend in het volslagen niet interessante The Spell, wat misschien wel het minste nummer is dat de band tot nu toe heeft uitgebracht. Niet bepaald relevant dus, deze EP.

Label:

Nuclear Blast, 2017

Tracklisting:

  1. Pest Crusade
  2. Age of the Vril
  3. The Spell

Line-up:

  • Erinc – Drums, Vocalen
  • Hanno – Gitaar, Vocalen

Links: